Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампания за грамотност в помощ на дванайсетокласниците

Снимка: Радио Видин

Платформата „Как се пише?“ стартира кампания за грамотност в помощ на завършващите 12-и клас ученици. Под надслов „Животът няма „аУтокорект“ на 27 март, 50 дни преди държавния зрелостен изпит по български език и литература, започна публикуване на задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало. То е специално насочено към повишаване на резултатите от матурата и се реализира в една от най-актуалните сред тийнейджърите социални мрежи - Threads

Организатори на инициативата са д-р Павлина Върбанова, основателка на „Как се пише?“, Доротея Николова, учителка по български език и литература, както и творческите директори на рекламна агениция Иван Ланджев и Драгомир Дончев, разказа преподавателят:

"Д-р Павлина Върбанова често прави различни кампании за грамотност, често си партнираме с нея. В рамките на 50 дни, в страницата на "Как се пише?", в една от най-популярните в момента нови мрежи за хората в тийнейджърска възраст - Threads, това е част от платформата на Meta и хората, които имат Instagram, а именно тези, които са в тийнейджърска или студентска възраст, да кажем по-младите хора, могат да си направят профил, от който да се свържат и с платформата на "Как се пише?". Там вече хората си разменят текстови съобщения, което е една стъпка напред за тези потребители, които до момента са свикнали да използват само картинки и видеосъдържание. Те ще започнат да пишат там и започвайки да пишат, установяват, че знаят точно как да го направят, защото знаете, че системата ни, образователната, е в огромна криза и изобщо в цялото общество отношението към езика е много залиняло и установяваме, че той вече не се владее от хората, за които е роден."

Целта на кампанията е да помогнат на учителите тази година, които се борят с огромния проблем, че през последните години балът на матурите пада стремглаво всеки път. Тази година резултатите са под "Добър 4" и приближават "Среден 3". По думите на Доротея Николова тези резултати са все по-тревожни, защото същевренно изпитите стават все по-лесни.

"Министерство на образованието и науката дава все по-лесни материали, което означава, че тази оценка е всъщност още по-ниска. Нивото на грамотност е пряко свързано със способността на човек да осмисля света, живота, изобщо да мисли. Без родния език ние като човешки същества изобщо не можем да се ориентираме в света и да го разбираме."

С анкетите, които се провеждат на платформата на „Как се пише?“ се установяват и статистически закономерности, свързани с пропуските в обучението по граматика, правопис и пунктуация на родния език. 

Организаторите се спират на надслова на кампанията „Животът няма „аУтокорект“, защото от една страна е напомняне, че знанията са важни и ако в мрежата има коригираща програма, която да ни посочва грешките, в истинския живот не е така. 

"Животът няма "аУтокорект" е игра на думи и закачка на няколко пласта. Първо - учениците непрекъснато са в социалните мрежи, в интернет, те непрекъснато цъкат на телефоните си и те непрекъснато ползват техните автоматично коригиращи програми. На български език тези програми, които коригират грешките ни, трябва да бъдат наричани "автокоректор" или в най-крайния разговорен случай - "аутокорект". Повечето тийнейджъри не знаят важни неща, свързани със систематичността на българския език и те го гледат на английски език и го наричат "аутокорект". Думата е придобила доста широка популярност в това си изговаряне и изписване. Ние, в нашето заглавие, сме я изписали с главна буква и цялата дума в кавички, за да обърнем внимание, че тя не е регламентирана от официалния правописен речник в този си вид, но в същото време се употребява от младежите, а ние искаме да стигнем именно до тях."

Намерението на платформата за грамотност "Как се пише?" е след като приключи кампанията, да съберат данните от проведените анкети, да ги анализират и да публикуват резултатите от допитванията. 

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47