Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

2
Снимка: Ваня Минева

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във Видин. няколко месеца по-късно, след като е почти окомплектован, на 28 юни същата година, прозвучава и първият концерт на новосъздадения симфоничен оркестър. Ето какво разказа още Мирослав Кръстев, директор на културната институция, мислено разлиствайки архивите на видинската симфониета:

"Разлиствайки архивите на оркестъра ме впечатли, че са избрали една доста амбициозна програма за този концерт, който говори добре за ентусиазма и желанието да работят, за творческия порив на колегите, които са били в състава на този оркестър по това време...Диригент на програмата и всъщност първият диригент за доста време на този оркестър е Борислав Михайлов. Солист на този концерт на 28 юни е бил Боян Генчев. От 1949 година до 1972 година оркестърът съществува като държавен симфоничен оркестър и с прекъсване от няколко месеца, от началото на 1973 година вече е преименуван и със сменен статут на Държавна Филхармония-Видин, която съществуваше до 2010 година, като такъв оркестър. От тогава до сега е позната като Симфониета-Видин."

В 75-годишната история на оркестъра е имало много диригенти и концерт-майстори. След Борислав Михайлов на диригентския пулт последователно застават Валентин Попов, Георги Нотев, Чапразов, дългогодишният главен художествен ръководител Андрей Андреев, Аспарух Лисов, Христо Христов, Найден Тодоров. В последните години диригент е Свилен Симеонов. В годините, освен диригентите са се сменяли и концерт-майсторите, обясни още Мирослав Кръстев:

"Дълго време концерт-майстор беше Димитрина Табакова - едно, бих каза, знаково име в цигулковото изкуство изобщо в България. След това Радмила Петрова беше концерт-майстор, маргарита маргаритова и в момента Людмила Георгиева е нашият концерт-майстор. Много известни солисти, инструменталисти и певци от България и чужбина са гостували на нашия оркестър. Също и много гости са диригенти. Доста наситена програма има оркестъра в днешно време, но връщайки се назад в архивите, преди години оркестърът също е развивал сериозна активност и е покривал доста голяма територия от региона. 

Днес видинската симфониета заема своето достойно място сред културните институти на национално ниво - доказателство за това е мониторингът, осъществяван всяка година от Министерство на културата, който отрежда на видинския симфоничен оркестър водещо място сред културните институти, след националните културни институти, посочи Мирослав Кръстев. Той отбеляза, че оркестърът месечно изнася между 10 и 14 концерта - както пред видинска публика, така и на сцени в други градове в България. 

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 25 август 2024 година

Какво ви очаква в днешният "Неделник"? Събор при прохода "Свети Никола" на границата между България и Сърбия организират община Чупрене и сръбската Княжевац . Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки. Коментар на..

публикувано на 25.08.24 в 13:21

Колко са велики Словата на Бога

В Девета неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.      "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Иска ми се да насоча вашето внимание към две неща: всеки път, когато ние четем..

публикувано на 25.08.24 в 08:00

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

обновено на 24.08.24 в 15:08

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

обновено на 24.08.24 в 07:52

Отворете очите и сърцата си за "Повелителката на книгите"

Какво ще кажете да си починем малко от трилърите и драматичните любовни романи, наложили се като традиционни за лятото, и да отворим един роман за книгите? По-конкретно, да отворим очите и сърцата си за „Повелителката на книгите“ – роман на американската писателка Карън Хокинс . „Повелителката на книгите“ е от историите, които сякаш..

публикувано на 23.08.24 в 17:25

Продължава фестивалът "Ослен фест - селски Ренесанс" (галерия)

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Това е третото издание на фестивала, разказа инициаторът на проявата Невена Йовчева : "Изпълнено е с деца, с творчески ателиета. Започнахме сутринта с разведряване, с музикални изпълнения на..

публикувано на 23.08.24 в 16:36

Бойко Николов изненадва с летен дебют на песента "Видин ми е L.A."

Днес ви срещам с видинчанина Бойко Николов . Още като малък той открива любовта си към R&B музиката, която го вдъхновява да започне да рапира. Макар и този негов талант да остава скрит дори за най-близките му хора, музиката винаги е била част от вътрешния му свят. След години на съзряване и личностно израстване Бойко решава, че е време да сподели..

публикувано на 23.08.24 в 14:00