Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей "Конака" във Видин
Снимка: Радио Видин


Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът от Регионален исторически музей Видин д-р Ваня Ставрева, която изследва петото хилядолетие преди Христа, и добави, че всички промени, които настъпват в праисторията са свързани с промени в труда и начина на осигуряване на прехраната на човека. 

"Ако се върнем първо към палеолита, слушателите на Радио Видин знаят, че първоначално т. нар. първобитни хора са се изхранвали чрез събиране на диворастящи плодове и чрез лов. Когато обаче настъпва организираното провеждане на лов на големи животни, на мамути, тогава настъпва и първото разделение на труда и ангажиментите на отделните членове на съответната група в изпълнението на отделни функции. А пък точно това първо организиране на лов на мамути някои изследователи смятат, че довежда до тяхното изчезване, не само настъпването на ледниковия период, а голяма част от тях са изтребени. А при ловците-събиратели, когато прехраната изчезне, те са принудени да търсят други места за прехрана. И това е едно от обясненията и една от причините в края на ледниковия период да има едно изселване на хора от Европа на юг към Близкия Изток. Тогава настъпва и едно обезлюдяване на нашия континент. Пак в този период настъпват и едни социални промени, свързани с откриването на нови начини за препитание. Това е опитомяването на животните и възникването на земеделието, тоест култивирането на първите растения. И понеже говорим за труд, предполага се, че първоначално това е било чисто женска дейност, не толкова мъжка. Разбира се, това са само хипотези, но всъщност откриването на земеделието води до уседналост на населението, възникват първите постоянни селища и спира това придвижване, характерно за по-ранните общества. И всъщност всички промени, които настъпват в праисторията, са свързани с промени в труда и в начина на осигуряване на прехраната."
 
Ваня Ставрева проследи и промените, които настъпват през петото хилядолетие преди Христа, като посочи, че откриването на първия метал - медта, и развитието на металургията води до възникването на първите специализирани занаяти и първите специализирани селища. 

"Всичко това пък от своя страна води до социални промени в обществото. Докато дотогава говорим за едно егалитарно общество, в което имало разделение на труда, но всички са били равни, постепенно започва и една диференциация..."

В основата на всичко е трудът и развитието на трудовите отношения, за което свидетелстват резултатите от археологическите изследвания, поясни д-р Ставрева. 

Чуйте повече в зувковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30