Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Снимка: Радио Видин

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а няма кой да работи. В същото време много собственици на заведения предпочитат чужди работници от други страни като Киргистан, които получават много по-ниски възнаграждения от българските си колеги. Някои хотелиери и ресторантьори дори обявиха, че са готови да протестират защото се бавят разрешенията за наемане на сезонни работници. Защо отново има недоволство в сектора и изпитват ли недостиг на кадри ресторантьорите? 

Законът у нас дава възможност сезонни работници да дойдат в страната, но началото на тяхната трудова дейност тук се бави. Пристигането им се бави с 3, 7, понякога и с 12 месеца. Работодателят е длъжен да подсигури билет за отиване и връщане на един сезонен работник, да му подсигури жилище и да го изхрани. Това е повече, отколкото за един български работник, но този български работник го няма, обясниха от организацията Обединени Бизнес Клубове и допълниха, че работодателят е длъжен да плаща заплата на работника на пазарна цена и няма право да плаща по-малка заплата на чуждестранен работник. Така ли е всъщност? Разговаряхме с Ричард Алибегов, съпредседател Българската Асоциация на заведенията.

"Проблемите с персонала са изключително сериозни пред бранша. През Министерството на туризма и браншовите организации успяхме да облекчим една част, но това е само една част от тези чужди работници, които са тук с временни визи. Успяхме да уредим те да могат да си удължават срока на пребиваване без да напускат страната. Това, обаче касае тези, които са тук. Проблeмът е за тези, които на мегота да дойдат. Те не могат да дойдат, защото в нашите консулства в чужбинаа няма кой да работи, има прекалено малко хора ... Следващият мит, който царува е, че ние искаме да работим с чужденци, защото те са по-евтини. Това е абсолютна лъжа. Чужденците излизат по-скъпо отколкото българския работник. Месеци наред се занимаваш с документация на фирмата, за да може той да си оправи документите в страната, в която е, поемаш всички разходи за това нещо, за да може той да дойде тук. След това поемаш целия престой тук, разбира се апартамент, спане, всичко, поемаш му цялата храна. И заплащането, което те искат е еквивалентно на българските работници."

Успя ли вече ресторантьорският бранш да се отърси от влиянието на пандемията от COVID-19 и изпитват ли още несигурност работещите в сектора? 

"Сигурността идва от много нещо. В тези години на пандемия много сметки се затлачиха - много кредити не бяха обслужени, много фирмена задлъжнялост се натрупа. Хората отстрани не могат да си представят какви са проблемите в бранша. В този период 11 месеца ние бяхме затворени. Представете си бизнес, който е затворен, а трябва да съществува. това трупа сметки, трупа банкови кредити, трупа лихви, трупа задължения към доставчици, защото в нашия бизнес върви отложено плащане - 3,5,6 месеца назад." - допълни още Ричард Алибегов, съпредседател Българската Асоциация на заведенията.

Потърсихме представители на бранша от Северозападна България. Разговаряхме с Иван Ранчич, родом от сръбския град Ниш, който днес има ресторант в Белоградчик:

"За мен назначаването на чужди работници не е проблем - това е бъдещето. Ситуацията за бизнеса е опасна и ти намираш начин как да съществуваш. Младите са мързеливи, не са свикнали на труд. Тук не става въпрос за пари, а за работа - и 5000 лева да му дадеш заплата, той няма да върши работа, както трябва. Ние в ресторанта имаме 7 човека от Киргистан. След 1 месец ще дойдат още 3-ма, 4-ма. Излиза ни по-скъпо, но това е по-евтино, отколкото да затвориш бизнеса." - уточни Иван Ранчич.

Каква е ситуацията и готово ли е Северното ни Черноморие за новия туристически сезон - това попитахме Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация:

"Проблемите с кадрите не са само в бранш туризъм, те са във всички браншове и всички го виждаме. Всеки, който работи в който и да е бранш вижда, че има проблеми с кадри като цяло. Това е проблем и в целия свят. Аз пътувам доста -  и по летища и във всякакви други браншове има недостиг на кадри и недостиг на работна ръка. На всички нива, дори и на мениджърски позиции има недостиг на качествени мениджъри, които да управляват бизнеси. По време на пандемията имаше едно леко разклащане в сектора, което бе логично. Нашият бранш претърпя големи жертви, но пък да ви кажа след пандемията от други големи европейски държави, в които много българи отидоха да работят там, се получи една вълна от български кадри, които започнаха да се връщат у нас, защото други държави като Германия, Австрия също имат сериозни икономически проблеми. Изключително голяма е ролята на мениджмънта във всяка една фирма. Той е сигурна предпоставка за правилния подбор на кадри, като по този начин фирмата ще може тя да реализира успешна дейност, независимо от от това дали персоналът и се състои от български или чужди служители." - това обясни Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация:

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Радовене- живописна природа и млади хора с желание за по-добър живот

След дълго пътуване по пътищата на Северозападна  България, екипът на радио Видин пристига в село Радовене. То се намира в община Роман, на 4 км е от общинския център.  На около 1 км от селото се намира жп спирка на линията София - Варна. С общинския център има и автобусна връзка.  Радовене е едно красиво полупланинско село, разположено в..

публикувано на 23.05.25 в 12:25

Във Видин най-много зрелостници ще се явят на втора матура по английски

Утре е вторият задължителен зрелостен изпит за дванадестокласниците. Той е по предмет, който е избран от учениците. В област Видин най-много зрелостници ще се явят на матура по английски език - 156. Следват предпочитанията към изпита по география и икономика, където ще се явят 28 души. 26 зрелостници са пожелали да държат матура по история. Началото на..

публикувано на 22.05.25 в 14:54

Тома Ушев: Срастването с държавата превръща Църквата в административна услуга

Задължителното изучаване на "Религия и добродетели" в училище доведе до напрежение и раздели обществото.  Част от него протестира под надслов “Училището не е църква”, а другата - шества начело с патриарха.  Какви са аргументите "за" и какви са "против" идеята?  Постижимо ли е духовното и морално развитие на децата чрез пряката роля на държавата?..

публикувано на 22.05.25 в 10:00

Синдикат "Образование" подкрепя учебния предмет "Добродетели и религия"

"Синдикат "Образование" направи няколко проучвания по въпроса. 97% смятат, че образователната система не се справя с възпитателната си функция. Очевидно това не е по вина на учителите, те не са спрели да възпитават през всичките тези години, макар и до голяма степен да им беше ограничено това право или призвание. Крайният резултат е, че нашите ученици,..

публикувано на 22.05.25 в 10:00

Стабилни ли са приходите ни и за какво харчим повече?

Ръстът на доходите в България отново изпреварва този на разходите през първото тримесечие на годината, сочат данни от Националния статистически институт. Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие е 3271 лв. и нараства с 15.2% спрямо същия период на 2024 година, изчисляват от националната статистика. В..

публикувано на 21.05.25 в 10:45

Защо се бави пътят Видин-Ботевград: заради политическата криза, не е приоритет или проектът е саботиран

Строителството на пътя Видин-Ботевград или не е приоритет за настоящото правителство, или наблюдаваме политически саботаж. Така обясни забавянето на инфраструктурния проект народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Андрей Цеков , който е бивш регионален министър: "От години основната болка на Видин е..

публикувано на 20.05.25 в 12:32

Как да се предпазим като потребители от некоректни туроператори

Сивият сектор в туризма- онези случаи, когато пътувания се организират без регистрации, договори, застраховки, засяга не само потребителите, но и коректните фирми в бизнеса. Една част от тези туроператори изпълняват все пак някакво пътуване, но по-неприятният случай е когато потребителите остават излъгани- хората се подлъгват, плащат и не..

публикувано на 19.05.25 в 15:25