Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Снимка: Радио Видин

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а няма кой да работи. В същото време много собственици на заведения предпочитат чужди работници от други страни като Киргистан, които получават много по-ниски възнаграждения от българските си колеги. Някои хотелиери и ресторантьори дори обявиха, че са готови да протестират защото се бавят разрешенията за наемане на сезонни работници. Защо отново има недоволство в сектора и изпитват ли недостиг на кадри ресторантьорите? 

Законът у нас дава възможност сезонни работници да дойдат в страната, но началото на тяхната трудова дейност тук се бави. Пристигането им се бави с 3, 7, понякога и с 12 месеца. Работодателят е длъжен да подсигури билет за отиване и връщане на един сезонен работник, да му подсигури жилище и да го изхрани. Това е повече, отколкото за един български работник, но този български работник го няма, обясниха от организацията Обединени Бизнес Клубове и допълниха, че работодателят е длъжен да плаща заплата на работника на пазарна цена и няма право да плаща по-малка заплата на чуждестранен работник. Така ли е всъщност? Разговаряхме с Ричард Алибегов, съпредседател Българската Асоциация на заведенията.

"Проблемите с персонала са изключително сериозни пред бранша. През Министерството на туризма и браншовите организации успяхме да облекчим една част, но това е само една част от тези чужди работници, които са тук с временни визи. Успяхме да уредим те да могат да си удължават срока на пребиваване без да напускат страната. Това, обаче касае тези, които са тук. Проблeмът е за тези, които на мегота да дойдат. Те не могат да дойдат, защото в нашите консулства в чужбинаа няма кой да работи, има прекалено малко хора ... Следващият мит, който царува е, че ние искаме да работим с чужденци, защото те са по-евтини. Това е абсолютна лъжа. Чужденците излизат по-скъпо отколкото българския работник. Месеци наред се занимаваш с документация на фирмата, за да може той да си оправи документите в страната, в която е, поемаш всички разходи за това нещо, за да може той да дойде тук. След това поемаш целия престой тук, разбира се апартамент, спане, всичко, поемаш му цялата храна. И заплащането, което те искат е еквивалентно на българските работници."

Успя ли вече ресторантьорският бранш да се отърси от влиянието на пандемията от COVID-19 и изпитват ли още несигурност работещите в сектора? 

"Сигурността идва от много нещо. В тези години на пандемия много сметки се затлачиха - много кредити не бяха обслужени, много фирмена задлъжнялост се натрупа. Хората отстрани не могат да си представят какви са проблемите в бранша. В този период 11 месеца ние бяхме затворени. Представете си бизнес, който е затворен, а трябва да съществува. това трупа сметки, трупа банкови кредити, трупа лихви, трупа задължения към доставчици, защото в нашия бизнес върви отложено плащане - 3,5,6 месеца назад." - допълни още Ричард Алибегов, съпредседател Българската Асоциация на заведенията.

Потърсихме представители на бранша от Северозападна България. Разговаряхме с Иван Ранчич, родом от сръбския град Ниш, който днес има ресторант в Белоградчик:

"За мен назначаването на чужди работници не е проблем - това е бъдещето. Ситуацията за бизнеса е опасна и ти намираш начин как да съществуваш. Младите са мързеливи, не са свикнали на труд. Тук не става въпрос за пари, а за работа - и 5000 лева да му дадеш заплата, той няма да върши работа, както трябва. Ние в ресторанта имаме 7 човека от Киргистан. След 1 месец ще дойдат още 3-ма, 4-ма. Излиза ни по-скъпо, но това е по-евтино, отколкото да затвориш бизнеса." - уточни Иван Ранчич.

Каква е ситуацията и готово ли е Северното ни Черноморие за новия туристически сезон - това попитахме Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация:

"Проблемите с кадрите не са само в бранш туризъм, те са във всички браншове и всички го виждаме. Всеки, който работи в който и да е бранш вижда, че има проблеми с кадри като цяло. Това е проблем и в целия свят. Аз пътувам доста -  и по летища и във всякакви други браншове има недостиг на кадри и недостиг на работна ръка. На всички нива, дори и на мениджърски позиции има недостиг на качествени мениджъри, които да управляват бизнеси. По време на пандемията имаше едно леко разклащане в сектора, което бе логично. Нашият бранш претърпя големи жертви, но пък да ви кажа след пандемията от други големи европейски държави, в които много българи отидоха да работят там, се получи една вълна от български кадри, които започнаха да се връщат у нас, защото други държави като Германия, Австрия също имат сериозни икономически проблеми. Изключително голяма е ролята на мениджмънта във всяка една фирма. Той е сигурна предпоставка за правилния подбор на кадри, като по този начин фирмата ще може тя да реализира успешна дейност, независимо от от това дали персоналът и се състои от български или чужди служители." - това обясни Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация:

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на село Карбинци: Дотук стигнахме от безхаберие

Днес продължаваме да търсим причините, породили обезлюдяването на Северозапада и даваме конкретен отговор с пример на поредното село от този регион. В рубриката "Добро утро, кмете", днес ще посетим село Карбинци в община Димово.   През селото минава Медовнишка река , която извира от подножието на Венеца при местността Топилото. Друго интересно..

публикувано на 28.03.25 в 14:00
Светлин Тачев, политолог

Светлин Тачев: Желанието за нормализация замени това за промяна

Счупена ли е демокрацията и нуждае ли се от оздравителни механизми? Достигната ли беше делегитимацията на политическата система в страната?  На фона на тези въпроси, произтичащи от огромните скандали, политически трусове и безпрецедентни ситуации в Народното събрание, се навършиха два месеца от 16 януари, когато кабинетът Желязков положи клетва и..

публикувано на 27.03.25 в 10:00

Правителството отряза ресторантьорите за ДДС ставката - какво следва?

Ресторантьори излязоха на протест миналата седмица, заради връщането на 20% ДДС ставка. Те заплашиха с блокади на пътища в цялата страна, заканиха се да доведат и хлебопроизводители на жълтите павета. От Нова година данъкът за ресторантьорския бранш се увеличи от 9 на 20%, след като по-ниската ставка се прилагаше от пандемията, заради..

публикувано на 26.03.25 в 10:45

Ускоряват строителството на пътя Видин-Ботевград?

Ускорено строителство на новия път Видин-Ботевград обеща регионалният министър Иван Иванов , след като изграждането на най-важния инфраструктурен проект за Северозападна България значително се забави през последните години и крайният срок за завършването му все още не е ясен. Очакванията са редовното правителство да активизира дейностите и да се..

публикувано на 25.03.25 в 14:39

България отбелязва значителен напредък в намаляването на жертвите по пътищата

Около 19 800 души са загинали при пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз миналата година, което представлява лек спад от 3% в сравнение с 2023 година. Това е еквивалент на 600 по-малко загубени човешки животи. Въпреки че смъртните случаи по пътищата са намалели, общият темп на подобрение остава твърде бавен и повечето държави членки..

публикувано на 24.03.25 в 15:12

Има ли път за младежите от приемни семейства след училище

Последният звънец в училище е началото на пътя към сбъдването на мечтите за Деница, Огнян и Марио . Отраснали са в приемни семейства и имат тяхната подкрепа, за да направят своя избор. Деница завършва Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин. Заедно с Огнян тя е сред младежите, включени в президентската инициатива..

публикувано на 20.03.25 в 12:21

Успя ли бойкотът на хранителните вериги?

Държавата ще се намеси в пазарната икономика и ще определя минималните и максимални надценки между фермери, изкупвачи и търговски вериги, като тепърва ще се фиксират надценки от 10 до 20% за 22 хранителни продукта. Това стана ясно от заявка за Законопроект на аграрното ведомство. Наред с това правителството ще се опита да въведе задължителни..

публикувано на 19.03.25 в 10:45