Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

2
Снимка: Радио ВИДИН


От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е мъдрост, която представя хляба не само като храна, а като нещо повече - хлябът е и любов, и уважение.

Един въпрос, обаче, стана актуален тези дни. Ще изчезнат ли от пазара най-търсените видове хляб от 1 юли? Ще спадне или ще се вдигне неговата цена и за кого - за търговци или за потребители? 

От 1 юли влиза в сила таван на търговската надценка в резултат на промени, които бяха одобрени тихомълком в края на предишния парламент. В последния пленарен ден депутатите гласуваха търговската надценка при хляба да не надхвърля 15%.

Затова какъв ще бъде ефектът от влизането в сила на това ограничение в цените говорим с председателя на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева:

"Ако тази законодателна мярка влезе в сила, се очаква трите вида хляб - бял, типов и "Добруджа" да изчезнат от пазара и да има сериозен недостиг на хляб. А това е хлябът на социално уязвимите групи, между които и пенсионерите, това е хлябът с най-ниска цена, който се продава ежедневно на около 3 милиона и половина души."

Това е антипазарна мярка, би разрушила пазара и би довела до сериозни сътресения, казва още Мариана Кукушева:

"С оглед на този факт ние сезирахме всички институции. Една част от колегите ни даже не могат да осмислят какво следва след всичко това. А следва дистрибутори и търговци да работят на загуба, тъй като нито една законодателна разпоредба не може да принуди юридическо лице да работи на загуба, най-очакваното нещо е търговецът да не предлага продукта, от който губи. С оглед на това очакваме че заявките ще бъдат лимитирани."

Ще изчезнат ли някои видове хляб от рафтовете на големите вериги и ще се покачи ли цената му - потърсихме мнението на видинчани: 

"Аз нямам притеснения от поскъпването, защото ям по две филии на ден... Какво мнение да имаме?! Какво зависи от нас?! Те, ако са решили да увеличават хляба, дали някой ще ни пита нас?! Като спрат "Добруджа"-та и черния хляб, какво ще правят с брашното? Дори да се повишат цените няма да останем без хляб, все ще си купуваме. Ама те какво ще правят с брашното? И плодовете, и зеленчуците са скъпи, но си ги купуваме."

Това бяха мненията на бранша и гражданите, а какво ще стане - предстои да видим.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00