Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Снимка: Наско Цанов


Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил, която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави теренно проучване и открива много впечатляващ късноантичен укрепен обект. Една от кулите му е запазена на височина от 5 метра, а останалите крепостни стени могат да бъдат експонирани на височина от поне 3 метра. Тогава административни пречки възпрепятстват археологическите проучвания край Чичил, но възобновените миналото лято разкопки в "Кастра Мартис" в центъра на Кула отново извадиха на дневен ред въпроса за обекта край кулското село и неговата значимост.

"Крепостта край Чичил всъщност става известна на научната общественост и на широката гражданска общественост още в края на XIX век в резултат от една публикация на Вацлав Добруски, който я посетил през 1889 година. неговата информация се потвърждава и от по-късни проучватели и оттогава започва да се мисли всъщност тази твърде голяма крепост какво е - дали не е някой от тези градове, за чието местоположение имаме само догадки, но не и сигурни данни. В резултат от натрупаната информация, разбира се, възникнало е и такова мнение в науката, че може би "Кастра Мартис" през Късната античност, след средата на V век, се премества от мястото, където е била по-рано, в центъра на град Кула, на друго място и то именно в околностите на Чичил."

Крепостта край Чичил е пощадена от иманярската инвазия, но и археолозите не могат да извършват разкопки, обясни още проф. Торбатов. 

"Много интересното в случая е, че тази крепост край Чичил, за мен късноантичният град Кастра Мартис, е всъщност по щастлива случайност пощаден от иманярската инвазия толкова масово развихрила се особено в пределите на Северозападна България. Това си има своето обяснение, тъй като теренът там е силно оруден и "колегите" не могат да работят с металдетектори... Имаше инициатива, ако не се лъжа, беше през 2015 година за започване на предварителни археологически проучвания. Оказа се обаче, че целият този терен, където се намира крепостта край Чичил попада в държавен горски фонд. Получихме решителен отказ от Министерството на земеделието и горите за провеждане на каквито и да било разкопки там."

Ще се стигне ли до археологически проучвания в крепостта край село Чичил така, както от две години се провеждат разкопки в центъра на град Кула, е въпрос, който очаква своя отговор в обозримото бъдеще. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Участници в "Резиденция Баба" искат да съживят села във Видинско

Форми на съзидателен туризъм ще търсят участниците в десетото издание на "Резиденция Баба" - инициативата, която се стреми да вдъхне нов живот на обезлюдените села. Тази година тя ще се проведе в Кошава, Ясен и Делейна, Видинско. В продължение на 10 дни - от 30 август до 9 септември, млади хора ще се опитат да създадат прототип на..

публикувано на 28.08.24 в 13:00

Васил Найденов с концерт на Видинския панаир

Една от най-големите звезди на българската музикална сцена - Васил Найденов , ще изнесе концерт в рамките на панаирната програма във Видин . Заедно със своите музиканти, най-големият хитов певец у нас ще изпълни някои от любимите на поколения българи песни. Часове преди да се срещне с видинската публика, Васил Найденов разказа за Радио ВИДИН как се..

публикувано на 28.08.24 в 12:23

Под 5 000 декара се напояват в област Видин

По-ниски добиви от пролетници и загуби очакват стопаните заради продължителната суша и липсата на напояване. Едва под 5 хиляди декара в област Видин се напояват, за тази година договори са сключени в общините Макреш и Белоградчик.  Два проекта за възстановяване на напоителна инфраструктура се изпълняват от "Напоителни системи"- Видин, каза в "Земята,..

публикувано на 27.08.24 в 19:15

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39