Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

11
Снимка: Радио ВИДИН

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора. 
Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана. 
Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември 1947 година се преименува на  Замфирово, за да се увековечи името на  комунистическия деятел и участник в Септемврийското въстание Замфир Попов. 
Селото има 30 км пътна мрежа, 1000 къщи, голяма част пустеещи. Площадът е просторен, читалището, което е строено преди години е голямо и светло, с голяма зала. В селото работи защитено  училище, като децата в него са 50. Има и детска градина.
За съжаление, и тук демографската криза води до намаляване на населението, разрушените предприятия, цехове и ТКЗС оставят хората без работа и те заминават да търсят прехраната си извън района. Този факт все още не може да бъде приет и преодолян от местните жители, тъгата по онези времена остава. Хората искат само нормален живот, добра работа и здраве за себе си и децата. 
Общо 1108 са жителите с постоянни и настоящи адреси. Младите си идват на село през почивните дни. 
Заетост в селото има - цех за подматрачни рамки, шивашки цех, който работи за износ, 3-4 земеделски кооперации, хранителни магазини, поща.
Ангел Ангелов е кмет втори мандат в село Замфирово. Това е родното му село, в което е израснал и в което живее. Завършил е Техникум по ветеринарна медицина в Ловеч и до 1994 година работи като ветеринарен техник.  Амбицията му е да успее да види селото си с млади хора, завърнали се в родния дом.  

Той ни разказва за хилядолетната история на селото, която е описана в книгата на Геройко Милчев. По време на социализма в Замфирово се създават условия за работа. 

"През 70-те години на миналия век в селото 200 души работят в цех на Завод за електромотори "Васил Коларов", над 500 души в ТКЗС, шивашки цехове, сладкарски цех, има тракторни бригади, КООП услуги. Селото достига 5000 жители и има предложение да се преобразува в град, но това не се осъществява. 

Днес възможностите за работа са доста ограничени. Лошото е, че след 1990 година селото намалява до 1108 жители. Половината от населението е ромско, засега живеем в сговор. Имаме личен лекар, идва в сряда и петък. 

Двама човека са назначени по такива социални програми, в помощ на кметството и на пансионерския клуб. Селото има 25 км улична мрежа, към селото има и село Рашовица и с него 30 км е пътната мрежа, трудна е поддръжката. Тази година няма да се асфалтират улици, но затова пък ще се направи обществена тоалетна, която е необходима."

Като проблем в селото остава свлачището от 2015 година между селата Пърличево и Замфилово, пътят е затворен вече 10 година и се очакват средства, за да се направи необходимият ремонт.  Това създава проблем за преминаването на автобусите. 

За да се поддържа по-добър ред и сигурност в селото ще се монтират камери за видеонаблюдение. Вече са дарени 8 камери от съпричастен жител с желание да се намалят инцидентите и произшествията в селото. Кметът иска да се поставят камери и на нерегламентираните сметища. 



Имаме богата читалищна дейност, която е щастие за едно умиращо село, казва Тереза Петкова, секретар в НЧ "Развитие 1928" - с. Замфирово. Към читалището работят самодеен театрален колектив, Ансамбъл за изворен фолклор, певческа група, новосформирана Детска фолклорна формация "Бабините" и в тях се пресъздават игрите от миналото, подготвят се автентични песни и хора. Младежка духова музика има.

Библиотекарят в читалището Екатерина Куздова участва в постановката "Варено Жито" на Стоян Торлака. С тази постановка самодейците са изиграли 19 представления. В момента  подготвят ново представление, което ще се изпълни на северозападен диалект. 

Разговаряхме с хората, които срещнахме в центъра. Повечето от тях си спомнят с носталгия за добрите времена, как се е поддържало селото и като цяло не са доволни от днешното му състояние:

"Не е каквото беше преди години, беше пълно с хора и народ... Доволна съм, добре се живее... Работя тук, хората не са лоши, но няма управление. Лошо почистване, няма условия за игра за децата, няма обществена тоалетна. Читалището ни е с изпопадали плочки. Последните години не е това село, което беше, грозна работа..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00