Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Д-р Мая Христозова – ендокринолог:

През зимата набавяме витамин D чрез някои храни и хранителни добавки

4
Д-р Мая Христозова

Преди два дни отбелязахме Световния ден на витамин D, който често наричаме слънчев витамин. Той е жизнено важен за здравето на костите, имунната система и дори настроението ни. През есенно-зимния сезон обаче организмът ни често страда от неговия недостиг.

Как да разберем дали ни липсва, кога е нужно да го приемаме като добавка и какво трябва да знаем за неговата роля в тялото? В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград темата коментира д-р  Мая Христозова, специалист-ендокринолог в МБАЛ„Вита“– София.

Защо витамин D е толкова важен за човешкия организъм и защо някои специалисти все по-често го наричат  хормон, а не просто витамин?

Важен е защото участва в множество жизнено важни процеси в нашия организъм, които засягат костите, имунната система, мозъка, сърцето и дори хормоналния баланс. И въпреки, че традиционно го наричаме витамин, той реално действа в организма като хормон. Първоначално организмът може да го синтезира сам  под влияние на ултравиолетовите лъчи. Те действат върху кожата, която произвежда един прекурсор на витамин D, който в черния дроб и в бъбреците  се активира, превръща се в активна форма, която от своя страна се свърза със специфични рецептори в клетъчните ядра, те регулират над 1000 гени,  свързани с растежа, с имунитета, с метаболизма. Ето затова витамин D действа подобно на други хормони, действайки по отдалечени пътища и тъкани чрез кръвта.

Кои са първите признаци на дефицит? Как  всеки един от нас може да разбере, че му липсва витамин D?

 Първите симптоми често са много неспецифични и трудно могат да бъдат разбрани, особено когато дефицитът на витамин D е по-лек. И могат да бъдат съвсем объркани с други състояния и заболявания. Но най-често са свързани постоянна умора, липса на енергия, мускулна слабост, болки в костите и ставите, които да наподобяват артрит, чести фрактури, чупливост на костите, косопад може да има при по-тежък дефицит на витамин D, затруднено зарастване  на рани. Наблюдават се също и много нервно-психични състояния, като промени в настроението, раздразнителност, тревожност, както и симптоми, наподобяващи депресия. Трудности, свързани  с концентрацията, паметта, усещане за т. нар.„мозъчна мъгла“. Тъй като витамин D е важен и за имунният отговор, наблюдава се  и по-често боледуване,  понижение на имунитета и по-трудно възстановяване след болест.



Как можем да набавяме витамин Д в този период? Вече сме в прехода от есента към зимата. Чрез храни или чрез добавки?

И чрез двата източника може да го набавяме. От храните в по-малки количества идва витамин D. От храните с най-високо съдържание  на витамин D това са мазни риби, като сьомга, риба тон, яйца - в жълтъка се съдържа предимно витамин D. Млечни продукти като масло, сирене, мляко, гъбите и някои също обогатени зърнени закуски и растителни млека. Добре е тези храни да се комбинират с мазнини, защото витамин D е мастно разтворим и по-добре се усвоява по този начин. Като такива мазнини могат да се използват авокадо, зехтин, ядки. Но през зимните месеци, когато нямаме слънчево греене, най-добре е да се осигури оптимално ниво на витамин D с добавки. Препоръчителният дневен прием  варира много според възраст, пол и придружаващи заболявания. Най-добре е  това дозиране да става след изследване на витамин D в кръвта.

Кои групи хора са най-застрашени от недостиг? Децата, бременните, възрастните хора с хронични заболявания?

 Всички тези групи, като цяло,  като на първо място най-застрашени са бебетата и малките деца, защото тяхната кожа е много чувствителна. Често не се излагат за продължително време на слънце поради тази причина. Ползват се слънцезащитни кремове. Кърмата като цяло е с ниско съдържание на витамин D, бебетата и малките деца растат бързо, което изисква по-висока потребност от витамина.

На второ място, бременните и кърмещите са застрашени поради повишени нужди от витамин D. Третата група  са възрастните хора. Поради понижен синтез от кожата на витамин D се наблюдава намалена продукция на витамина в кожата с възрастта. Възрастните по-малко  стоят на открито, по-трудно усвояват витамина от храната. От друга страна и хората с хронични заболявания също имат по-често дефицит. Хора с чревни, бъбречни и чернодробни заболявания заради това, че витамин Д не може да се превръща в активната си форма. Хората със затлъстяване също са застрашени от дефицит заради това, че той се натрупва в мастната тъкан и не може да се активира в биологично-активна форма. Застрашени са пациенти, които приемат кортикостероиди и антидепресанти.


Как се извършва измерването на нивата на витамин D? И какви са стойностите към които трябва да се стремим?

 Единственият начин да се разбере това е да се направи кръвен тест сутрин на гладно, взема се венозна кръв. Като изискванията са поне 10 дни да не е приемана добавка с витамин D, за да не се повлияе изследването.

Референтните стойности варират поред лабораториите. Но най-често се  измерва в нанограма на милилитър. Оптимални стойности по тези параметри броим от 30 до 50 нанограма на милилитър. А за високи и безопасни от 50 до 100.


Може ли предозирането да бъде опасно? Често хората  приемат добавки без консултация. Какви рискове крие това?

Да, това е много често подценяван въпрос. Предозиране може да настъпи при прекомерно и продължително приемане на добавки .  Обикновено това се случва, когато се приемат над 10 000 единици на ден за повече от 3 месеца без лекарски контрол. Основната опасност от предозиране се дължи на високото ниво на калций в кръвта, което се получава при такива случаи. Основните симптоми на предозиране са гадене, повръщане, липса на апетит мускулна, слабост, болки в костите и при по-тежките случаи отлагане в бъбреците на калций и нарушения в сърдечния ритъм.


Какъв е Вашият съвет към слушателите за поддържане на добри нива на витамин през цялата година?

Три са основните насоки:

Поне 15-20 минути на ден между 11 и 15 часа без слънцезащита. Това е най-ефективно от май до септември, за да се складират достатъчно нива, и да  го има витамин D и през зимата.

Второ: Включване на храни, богати на витамин D в комбинация с мазнини.

Трето: Приемане на добавка през студените месеци, но това да се случи след лабораторен контрол на витамина и по възможност след консултация с лекар, за да се избегне предозиране и рисковете, които са свързани с това.

Ефективно е това от май до септември за да се складират достатъчно нива за да го има витамин Д в организма през зимата. Второто е включване на храни. Както казахме богати на витамин Д в комбинация с мазнини.

Третото важно нещо е приемане на добавка през студените месеци, но както казах задължително и желателно е след лабораторен контрол на витамина и по възможно след консултация с лекар за да се избегне при дозиране и рисковите, които произхождат от него.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) – опасност за децата до 5-годишна възраст

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова работи в Клиника по инфекциозни болести към Военномедицинска академия – София. През 2008 г. завършва медицина в Медицински университет–София. През декември 2013 г. придобива медицинска специалност по „Инфекциозни болести”, а през май 2025 г. придобива втора медицинска специалност по „Медицинска паразитология”. През..

публикувано на 14.11.25 в 09:51

Силата на брахитерапията е при рано локализиран карцином на простатата

Ноември е месецът, посветен на мъжкото здраве – време, в което повече от всякога се говори за профилактиката, ранната диагностика и навременното лечение на заболявания, засягащи мъжката полова система. Сред тях най-сериозно място заема ракът на простатата – заболяване, което ако бъде открито навреме е напълно лечимо. В Клиниката по урология..

публикувано на 13.11.25 в 09:15
Доц. д-р Невяна Велева

Късогледството при децата се развива все по-рано

През последните години все повече деца и ученици срещат проблеми със зрението – от натоварване при работа с електронни устройства до неправилни навици при учене и четене. Навременната профилактика и редовните очни прегледи са от решаващо значение, за да се предотвратят трайни увреждания на зрението. Основните зрителни проблеми при учениците,..

публикувано на 06.11.25 в 09:56
Д-р Борис Илчев

Аневризмите – невидимата опасност в корема и крайниците

Все по-често медицината предупреждава за „тихите убийци“ – заболявания, които дълго време не дават симптоми, но могат да се окажат животозастрашаващи. Сред тях са аневризмите – невидимата опасност, която се крие в корема и крайниците. Те се развиват бавно и незабележимо, но в един миг могат да доведат до тежки, понякога фатални последици. Как да..

публикувано на 05.11.25 в 10:12
 Доц. д-р Гриша Матеев

Биологични медикаменти имат въздействие върху целия комплекс на заболяването псориазис

На 29 октомври се отбелязва Световният ден за борба с псориазиса с цел повишаване на осведомеността за това хронично незаразно възпалително заболяване. Псориазисът засяга милиони хора по света и може да доведе до сериозни здравословни и социални проблеми, включително депресия. В световен мащаб засяга около 2% от популацията, а в България между 100..

публикувано на 29.10.25 в 12:05
Д-р Нейко Нейков

Първите три часа и половина след инсулт за най-важни за лечението му

На 29 октомври отбелязваме Световния ден за борба с инсулта – ден, в който насочваме вниманието към едно от най-разпространените и сериозни неврологични заболявания. Целта е да се повиши обществената информираност относно мозъчно-съдовите заболявания и значението на първичната и вторична профилактика за намаляване на неблагоприятните последици за..

публикувано на 29.10.25 в 09:10

Безплатни изследвания в Благоевград под мотото „Пет минути здраве“

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб чрез съвременни дигитални технологии ще се проведат на 23 октомври в Благоевград от 10:00 до 15:00 ч. пред зала „22 септември“ – площад „Георги Измирлиев-Македончето“ №1. Те са част от кампанията „Пет минути здраве“, която се организира от Сдружение „Български..

публикувано на 23.10.25 в 09:00