Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балтийските републики налагат санкции над Лукашенко

| обновено на 31.08.20 в 20:22
Александър Лукашенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Литва, Латвия и Естония обявиха санкции срещу 30 водещи беларуски политици, смятани за замесени в измами на президентските избори от този месец и в насилието срещу демонстранти.
Прибалтийските републики не изчакаха решението на останалите 24 държави от Евросъюза, които все още обмислят да въведат общоевропейски санкции срещу беларуските власти.
"Заявихме, че сме за диалог между режима и обществото, но вече виждаме, че режимът не е готов за това", поясни литовският президент Гитанас Науседа.
Сред 30-те лица със забрана за пътуване в Литва, Латвия и Естония е и беларуският държавен глава Александър Лукашенко. |

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Френският президент Еманюел Макрон.

Макрон: Руска намеса в Беларус би било "най-лошото нещо"

Френският президент Еманюел Макрон заяви в петък, че е казал на своя колега Владимир Путин, че всяка една военна намеса на Русия в Беларус би бил "най-лошият" отговор на ситуацията в страната. "Париж не жела е да види повторение на това, което..

публикувано на 28.08.20 в 20:52
Александър Лукашенко

Лукашенко: Беларус ще отговори на евентуални санкциите на ЕС

Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди в петък, че Минск ще даде "твърд отговор" на санкциите на Европейския съюз, ако блокът реши да ги наложи. "Прекалено се самозабравиха и забравиха какво е Беларус. Помислиха, че могат да ни..

публикувано на 28.08.20 в 19:24
Антиправителствен протест в Беларус

Русия е готова да окаже полицейска помощ на Беларус

Русия има готовност да се намеси в Беларус, но засега това не се налага, обяви президентът Владимир Путин в телевизионно интервю. Той напомни, че Москва има задължения към Минск по линия на Договора за съюзната държава и Договора за колективна..

обновено на 27.08.20 в 23:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар между боляровските села Крайново и Голям Дервент (обновена)

В късния следобед е получен сигнал за пожар между боляровските села Крайново и Голям Дервент. И към този час продължава гасенето на пожара. На мястото са 10 противопожарни екипа, горски служители и доброволци. Огънят гори в пресечена..

обновено на 22.08.24 в 20:49

Гаражи в двор на кооперация изгоряха при пожар в центъра на Бургас

Гаражи в двор на кооперация изгоряха при пожар в центъра на Бургас в квартал "Възраждане". Огънят е загасен от 3 противопожарни автомобила преди да достигне до жилищната сграда. В момента се уточнява стойността на нанесените щети, като все..

публикувано на 22.08.24 в 20:45
Николас Мадуро

Върховният съд на Венецуела потвърди изборната победа на президента Мадуро

Върховният съд на Венецуела ратифицира в четвъртък победата на президента Николас Мадуро на президентските избори на 28 юли, предаде Ройтерс. След вота и последвалите антиправителствени протести, дали жертви, администрацията на Мадуро проведе..

публикувано на 22.08.24 в 20:22
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обясни характера на украинското навлизане в Курска област

Украинският президент Володимир Зеленски заяви отново днес, че мащабното навлизане на украинските сили в руската Курска област е част от системните усилия за прекратяване на 30-месечната война според условията на Украйна, предаде "Ройтерс". Това е станало..

публикувано на 22.08.24 в 19:55

ПП ще внесе законопроект за отмяна на дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация"

Другата седмица "Продължаваме промяната" ще внесе проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, съобщиха в съобщение до медиите от партията. Идеята на ПП е да бъде отменена дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация",..

публикувано на 22.08.24 в 19:51
Скрийншот от видео, публикувано в социалните медии

Пожар избухна в руското пристанище "Кавказ" след украинска атака срещу ферибот

Пожар избухна в четвъртък в руското пристанище "Кавказ" в южния Краснодарски регион, Крим, след украинска атака срещу ферибот, натоварен с цистерни с гориво, съобщиха местните власти, предаде Ройтерс. Фериботът Conro Trader, превозващ 30..

публикувано на 22.08.24 в 19:39

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо суперяхта Bayesian

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо ветроходна суперяхта Bayesian. Това е 18-годишната Хана – дъщеря на собственика на яхтата, големият английски предприемач Майк Линч, който е сред загиналите. Идентифицирани са..

публикувано на 22.08.24 в 19:14