Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Денков: Ще търся решения за учениците и учителите, няма да спасявам партийни проценти

Училищата могат да се обезпечат и с по-щадящи тестове за коронавирус, поясни просветният министър

Николай Денков
Снимка: БГНЕС

„Нагласата е да открием присъствено учебната година, много внимателно – обещали сме го на първи клас за цялата страна, ако не сме в тъмночервената зона и не е затворен и бизнесът, и всички обществени събития.“ Това каза пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков.

За първи път е поискана пълна интеграция на системата на Министерството на здравеопазването с информационната система на МОН, съобщи той.

„Така че още на 15 септември да имаме подробна информация колко са преболедували, колко са ваксинирани, кои са тествани през последния период – учители, непедагогически персонал, ученици. И на тази база заедно с регионалните поделения на здравните инспекции ние да можем да вземаме решение за всяко училище поотделно.“

Сценариите на МОН за протичане на учебната година предизвикват много емоции в обществото. Моментът съвпада с предизборната борба и с Covid вълната, затова е важно с хладен разум да се насочим към най-доброто решение, коментира просветният министър в предаването „Неделя 150“.

Насоките дават опорни точки директорите да вземат решение според съответната ситуация, поясни Денков.

Ние не сме ги оставили да се давят сами в дълбоката вода.“

Като приоритетни въпроси, по които ще продължи дискусията през следващите две седмици, проф. Денков очерта носенето на маски от различни възрастови групи, тестването и кога да се преминава към електронно обучение. 

В момента се допълва националната електронна библиотека за ресурси с добри практики от миналата година и подготвени през лятото материали, за да могат учителите да ги използват, уточни министър Денков.

„Присъствено обучение не може да има без здрави учители. Нашата задача е да намерим баланс - максимално присъствено обучение, но при здрави учители.“

Реакцията на учителите е част от реакцията на цялото общество, което не е „особено приветливо към ваксинацията“, отбеляза Николай Денков. Той не очаква да е достигнат колективен имунитет в училищна среда. Запитан за непопулярни мерки, например задължителна ваксинация на преподавателите и дали подобни ходове не се съобразяват с политическата ситуация и изборния цикъл у нас, министърът на образованието изтъкна: 

„Не принадлежа на партия, не съм задължен да се подчинявам на едно или друго решение на партиен вожд. Това, което мога да направя, е да използвам максимално знанията си като учен, така че да намерим кое е най-правилното решение за нашата страна и за нашата среда. В това отношение не се притеснявам. Ще търся решенията, които са най-подходящи за учениците и учителите, а не които са необходими, за да спасят някакви партийни проценти. Това не ме интересува изобщо.“

Относно тестването на учениците в училище проф. Денков посочи, че такива изследвания с деца не могат да се правят без съгласието на родителите. Дадена е възможност, ако 90 на сто от родителите в дадено училище са съгласни, да бъдат осигурени безплатни тестове.

Включително да бъдат от по-щадящите, при които се взема секрет от устата, а не от носа, така че да може в цялото училище да имаме картина дали се е появило огнище на заболяването.“

„Нашите родители не са много склонни да отидат към такъв вариант“, изтъкна министърът на образованието. Той изрази предположение, че това ще се случи само в някои училища, в които родителите имат нагласа, а за другите учебни заведения остава възможността за тестване на деца със симптоми.

Защото няма никакъв смисъл да тестваме 5 или 10% от децата в едно училище. Това няма да донесе никаква информация, която да бъде полезна, ще бъдат напразно изхарчени средства.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Абсурдните правила за паша в националните паркове - геноцид за животните и бухалка за фермерите

Ще има ли достатъчно пасища за биологичното ни животновъдство или единственият път на фермерите е към унищожаване на стадата и затваряне на фермите? Две министерства и една парламентарна комисия все още не успяват да намерят отговор на този въпрос и решение на проблема с пашуването в националните паркове. Рестрикциите за ползване на..

публикувано на 13.09.24 в 07:02

Светлана Боянова: От браншовите организации да тръгва позицията ни за земеделие

Процедурите, по които се взима българската позиция, трябва да тръгват от браншовите организации , като пък те преди това трябва да направят дискусии на регионално ниво със самите земеделски производители. От там да се оформи позиция, да отива във всички министерства и при българските евродепутати. Това е мнението на Светлана Боянова -..

публикувано на 11.09.24 в 09:43

В "Люлин" ще протестират заради опасно кръстовище

Днес в столичния квартал "Люлин" 5 ще се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните ще се съберат на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров". Причината за протеста са поредица молби към Столична община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Първата такава..

публикувано на 11.09.24 в 07:13
Снимката е илюстративна

"Дали ще дадем златото, а за нас да останат отровите" - дилема пред три общини в Северозапада

Населението в общините Своге, Ботевград и Мездра е притеснено от проект за десетки сондажи за добив на злато в землищата на редица населени места. Това са селата Бов, Лакатник, Желен, Брезов дол, Габровница, Еленов дол и други в община Своге, Гурково, Краево и Литаково, Ботевградско, както и Зли дол и Оселна в община Мездра...

публикувано на 10.09.24 в 11:52

Д-р Зорница Маркова: До 3-годишна възраст екранното време за децата да е нулево!

Децата и мобилните телефони - темата в рубриката "Училище за родители". Според столичани децата им използват мобилните си телефони най-малко два часа на ден, но може и до 6 часа да достигне това време. Децата до 6 години почти не използват електронни устройства при някои от семействата. На някои от по-малките деца изобщо са им забранени телефоните, на..

публикувано на 10.09.24 в 11:10
Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски: С концерт ще отбележим подобаващо един от най-големите ни празници

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 12:39

Майка на две деца има нужда от спешна операция и лечение в чужбина

Майка на две деца има нужда от спешна операция, за да спасят крака ѝ. Надя Лашева преподава на деца английски език. Преди седмица чува тежката диагноза – рак на костите. Историята на Надя започва така: " Ракът на костите е много агресивен, нямам време, а загубих четири месеца в търсене на диагноза! Аз съм Надя - учител..

публикувано на 06.09.24 в 14:58