Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествената галерия в Добрич възобнови традицията си за провеждането на пленер „Хартията“

Снимка: Мая Щърбанова

След близо 20 годишно прекъсване Художествената галерия в Добрич възобнови традицията си за провеждането на пленер „Хартията“. Тази година той е под надслов "Хартия и цвят", а основният фокус е поставен върху колажа. Десет са художниците, които ще участват в пленера, като в следващите дни те ще творят в залите на Художествената галерия с предоставени от екипа й материали. Всяка вечер жителите и гостите на града ще имат възможност да се запознаят лично с творците и да наблюдават в реално време работата им. В рамките на пленера е предвидена и изложба на създадените художествени произведения, ще бъде изготвен и каталог. Пленерът "Хартията" се финансира от община Добрич и е подкрепен от Дружеството на добричките художници.

Различното в тазгодишното издание на Пленера „Хартията“ в Добрич е, че всички творци ще работят на живо в Художествената галерия, като целият творчески процес може да бъде наблюдаван от любителите на изкуството. Благодарение на финансовата подкрепа на община Добрич за участие в пленера са поканени значими имена в художествения свят на страната ни, заяви директорът на галерията в Добрич Недко Недков.

"Написахме и проект към Министерството на културата, свързан отново с пленера и оттам получихме финансиране за издаване на каталог. След приключване на пленера, след  изложбата ще издадем каталог,  който ще остане в поредицата от всички досегашни каталози, които сме издавали със свидетелство за това, което ще се случи в град Добрич. Дружеството на художниците ни помогна и продължава да ни помага, както с избора на авторите, така и с реализирането по-нататък с организацията на изложбата".

Надеждата ни е като домакини да успеем да предадем гостоприемството на добруджанеца и след многогодишното прекъсване този пленер да остане отново като ежегодна традиция, заяви замeстник-кметът по Хуманитарните дейности в община Добрич д-р Емилия Баева.

"Ние се постарахме да ви предоставим едно изключително арт пространство каквато е художествената галерия - едно място,  с което всички ние добричлии се гордеем изключително много и се надявам наистина в тази обстановка вие да създадете не само изключително красиви творби, но да създадете приятелства и да се върнете отново на следващия пленер, който да стане традиция след едногодишно прекъсване".

Един от участниците в пленера е проф. Валери Чакалов, според когото е крайно време обществото ни да се завърне към добре познатото ни от миналото общуване на всички нива.

"Проект, който ме вълнува от години, тъй като съм част от артистите, които имат отношение към понятието "Хартия". Зад него се крият много интересни исторически и емоционални посоки. Така че всеки един артист от нас участниците ще се опитаме чрез средството хартия  да създадем една емоционална, артистична визия и среда или проекти. Общуването на артистите в една такава среда е многопосочна, интересна, отключва нови контакти, нови посоки на художествените процеси и смятам, че това е една добра посока, която трябва отново да продължи и да изграждаме обществото на изкуството, на хората, които се нуждаят от него“.

Цветелина Максимова е познат артист на добричката публика след самостоятелната ѝ изложба тук, днес тя е отново гост на Добрич и като участник в Пленера „Хартията“. Тя е била част и от последното провеждане на този Пленер в Балчик през 2003 година. 

Даде ни доста широк хоризонт и нова посока - срещата с авторите и с инициаторите на това събитие. Връщайки се сега тази година отново съм щастлива, защото миналата година след самостоятелната изложба в галерията само чух за идеята това събитие да бъде възобновено. И тази година като се обадиха да ме поканят бях истински очарована за енергията и за смисъла, който дават в тази посока“.

Времето до 10 септември, когато е и краят на пленера, ще бъде и време, в което всички гости ще могат да се запознаят с града и неговите околности според предварително подготвената програма за тази цел. Всички творби, които ще бъдат създадени по време на пленера „Хартията“, ще останат във фонда на Художествената галерия в Добрич. Официалното откриване на изложбата ще бъде на 9 септември.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роза Николова

Роза Николова и "Смъртта на времето": Когато търсим изход в лабиринтите на времето

" Светлината е уязвима, мракът я заобикаля, но все пак тя е по-силна ...така е и с душите на хората. А какво е понятието "копнеж" за мен - това е някакво място, за което аз не знам къде е и какво е, то е копнеж по завръщане, ти знаеш, че някога си бил, но си забравил пътя до там , припознаваш го на разни места, връща се в сънищата ти, сподели за..

публикувано на 20.08.24 в 11:02
Робърт Левин

Проф. Робърт Левин: Високото ниво на младите музиканти вдъхва оптимизъм за бъдещето на нашето изкуство

Ако сте почитатели на клавирната музика, не може да не сте чували името на американеца Робърт Левин. През октомври той ще отпразнува своята 77-годишнина с продължаваща кариера, изпълнена с постижения и ценно наследство, което ще остави след себе си. Защото проф. Левин е отдал живота си на музиката, открил е за себе си и сега предава на..

публикувано на 19.08.24 в 18:16

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 11-то издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - В навечерието на втория международен конкурс за млади тенори “Гласът на Камен“ разговаряме с директора на Старозагорската опера и член на журито Огнян Драганов - Гостува ни тенорът Марин Йончев в..

обновено на 19.08.24 в 15:30
Богдан Ковачев

Спомен за балетния режисьор Богдан Ковачев

На 18 август се навършват 100 години от рождението на една забележителна личност на българското балетно изкуство - Богдан Ковачев - балетист, хореограф, режисьор.  Той създаде ярка авторска хореография - балети, танцови сцени в опери, оперети, мюзикъли, концертни миниатюри на сцените на Софийската и Пловдивската опера, на Държавния музикален..

публикувано на 18.08.24 в 11:30

Нежният лирик Георги Богданов

На Георги Богданов не му стигна времето да се наживее и да изпълни времето с творчество. Третата му книга е " Огживяна река", от общо три, повест и филм по нея, есета, недовършени творби, издадени посмъртно... А какъв деликатен и чувствителен лирик е той в " Отживяна река". Съпругата му, флейтистката  Майа Сергиева Богданова напомни за..

публикувано на 18.08.24 в 06:28

Фестивалът "Поезия в Поморие" събира за 10-и път съвременни български поети

От 16-и до 18-и август 2024 г. ще се проведе тридневният фестивал  "Поезия в Поморие". То  ще събере за 10-и пореден път съвременни български поети  на вълнуващи литературни срещи край поморийския бряг. Мястото е площадката на Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Алеко Константинов" в града. Фестивалът вече е традиция ,..

публикувано на 16.08.24 в 17:21
Елена Алексиева

Елена Алексиева: Ние сме объркано и "накълцано" общество, което живее в социалните мрежи...

"Харесвам мисълта на един мой приятел, във времето, когато чатовете бяха хитът, и нямаше все още социални мрежи, той казваше - "Интернет е като една обществена тоалетна, в която всеки може да влезе и да си напише каквото си поиска. .. Социалните мрежи от една страна са анонимни , те са квази, това са полувинчати истини, никой не знае кой стои зад..

публикувано на 16.08.24 в 15:43