Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България, дела и документи": Професор Георги Николов - Цар Симеон е развивал книжовната дейност

Професор Георги Николов
Снимка: БГНЕС

"Цар Симеон е роден в семейството на Борис I, когато той вече е бил християнин, от друга страна той е изпратен да учи в едно от най-елитните учебни заведения във Византийската империя - така наречената школа Магнаура, където са учили най-големите умове на Византия. В това училище са били възпитани децата на императора, на византийската аристокрация, където преди него е учил Константин Кирил Философ", каза за БНР професор Георги Николов от Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".  

За рубриката "Дела и документи" в предаването "Рано в неделя" той заяви, че в продължителното си управление Симеон си е поставил голяма цел, която е останала непостижима, да стане византийски император.

"В името на тази цел той се е впуснал в продължителни военни конфликти - главно с Византийската империя, но самата Византия  през цялото време е търсела някой друг, за да вади кестените от огъня и е насочвала срещу него унгарци, сърби, хървати. Всичко това е накарало Симеон да воюва и с тях, смятайки, че ще съсредоточи изляло усилията си срещу империята. Това е довело до сериозно териториално разширение не само по отношение на Византия, но и на Запад. За известно време той подчинява Сърбия от 924 до 931 година. Сърбия изчезва от политическата карта и се превръща в българска провинция. От друга страна той принуждава унгарците да напуснат обитаваните от тях територии около Днепър в днешна Украйна и да се заселят в Средна Европа".
По думите му в духовното израстване на българите Симеон е отпуснал пари да се развива книжовната дейност.

"Той е подбрал произведения на византийски книгописец Йона Златоуст, които са били подбрани от него, преведени на славянски и събрани в специален сборник, наречен "Златоструй". Той е участвала наравно с другите творци в изграждането тази нова литература, която можем да определим като един от феномените на цивилизацията в Европа, защото за разлика от византийската литература, която се опира на старогръцката и за разлика от латинската, която се опира на римската литература тук тази славянска книжнина сякаш изниква от нищото, тя няма тези традиции и благодарение на Кирило- Методиевите ученици в България, обучени книжовници и голямата подкрепа на Княз Борис I  и на цар Симеон Велики се създава този феномен - тази старобългарска славянска литература става модел за създаването на други славянски литератури и преди всичко на руската".

Симеон е роден през 864 или 865 година като трети син на княз Борис I  от Крумовата династия. Има личности в историята, които заблестяват като слънца, а лъчите, които излъчват във времето, осветяват вековете и спомена за великите им дела. Връщането към тяхната дейност ни дават основанието и днес да се чувстваме важна част от историята на света. Такъв е и споменът за Цар Симеон Велики

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55