Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В село Бабово предават от поколение на поколение рецептата за зелева чорба

В село Бабово приготвят зелева чорба
Снимка: Ася Пенчева

С края на Рождественския пост започва изпитанието на кулинарите - кой, какви и колко вкусни гозби ще приготви със свинско месо.
Само на трийсетина километра от Русе, в село Бабово, хората не само че са запазили готварска рецепта за зелева чорба, но и отскоро превърнаха традицията си във фестивал като добавиха и греяната ракия. За ракията също има специфика, но най-важна е тази зелева чорба, която не е съвсем само зелева, а с прясно свинско месо.

"Това е месото за зелевата чорба. То се запържва тук в казана, до него ври зелевата чорба с лука. Изчаква се месото да стане готово и да имаме едно много хубаво зимно ястие", каза за БНР Пепа Стоянова, председател на читалище "Никола Вапцаров 1927" в Бабово.

"Слагаме малко мазнина в началото, защото за чорбата е важно да има собствена мазнина. Месото пуска собствен сос и мазнинка".
За "Хоризонт" Стоянова допълни:

"Легендата разказва, че от Тутракан към Русе, точно на половината път е имало хан. Съдържателката е била възрастна жена, добра готвачка, мила, добра, гостоприемна. Там са отсядали керванджиите, които са превозвали различни стоки от Добруджа към Русе".

Рецептата е ясна - прясно свинско, задушено в малко мазнина, за да омекне, червен пипер и после в горещата зелева чорба. Ароматът е приказен, но най-добре е да си направите план и през февруари да отскочите до Бабово, русенско, за да опитате съчетанието ѝ с греяна ракия. В Бабово имат достатъчно.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изоставената в центъра на София Шадоу все още търси отговорни стопани

Какво може да накара човек да изостави в една мразовита зимна вечер кучето, за което до този момент е полагал всеотдайни грижи? Историята на едно куче разказва Явор Гечев. "Да, благодарение на хилядите споделяния на предишните постове, вече е ясна цялата история на Шадоу (#Шади) - кучето, което беше оставено вързано на пейка на мост на..

публикувано на 13.04.25 в 09:00
Сияна

Българите в Барселона почетоха паметта на 12-годишната Сияна

Репортаж на Димитър Драганов чуйте в звуковия файл.

публикувано на 13.04.25 в 06:35
Сдружение

Сдружение "Памет и бъдеще" от Цалапица пресъздават българската история

Да пресъздават българската история, да вдъхновяват децата да четат и знаят за делата на предците си . Това е каузата, която обединява от години един учител в затвор и един шлосер, които са увлекли след себе си десетки мъже и жени и правят исторически възстановки със свои средства и на ползу роду. Срещаме ви с Димитър Чушев от Цалапица и..

публикувано на 12.04.25 в 06:30
Пламен Пеев

Животът като кратка история, надраскана на салфетката на ежедневието

Поетичната книга на Пламен Пеев "Кратки истории" ще бъде представена на 14 април от 18.00 ч. в Гьоте институт. В стихосбирката са включени творби от 40-годишен период. "Една книга за разстоянията в живота ми, приближаването да някои истини в живота, изричането им на глас. Разказването на истории е част от нашето ежедневие. Когато имаме..

публикувано на 09.04.25 в 12:08
 Шенел Сюлейманова

Шенел Сюлейманова за живота си в Белгия и сърцето в България

В "Родина зад граница" ви срещаме с една млада българка от Северна България - Шенел Сюлейманова , която е влюбена в биологията и преди 12 години тръгва от малкия крайдунавски град Никопол към Брюксел, с амбицията да продължи образованието си в Медицински университет в Белгия и да стане фармацевт. Пътят към реализиране на мечтата е дълъг и труден,..

публикувано на 08.04.25 в 12:10
Кристина Константинова

Кристина Константинова - едно сърце, отдадено на книгите!

Как тупти едно сърце, отдадено на книгите и техния свят? - Отговорът следва в рубриката "Горещи сърца".  Гостуваме в първата у нас кафе - книжарница с благотворителна кауза, която се намира във Враца. Там ни посреща Кристина Константинова. Тя е на 39 години и чете от петгодишна.  Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница..

публикувано на 08.04.25 в 11:49
Национална библиотека

Кирилицата - преграда срещу културната асимилация

На 6 април 885 г. във Велехрад приключва жизненият път на Свети Методий . Методий заедно с брат си Свети Константин-Кирил създават глаголицата и правят най-важните преводи на християнските богословски книги.  В навечерието на успението на Свети Методий в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" бяха открити две изложби, посветени на..

публикувано на 06.04.25 в 11:47