Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. инж. Стоян Тодоров: Застраховането "Професионална отговорност" у нас не работи

| Интервю
Снимка: Таня Милушева

"Когато един чужденец дойде в България, първото нещо, с което той се сблъсква, е реалността, а именно безпорядъка, който цари в нашите населени места. Това е тема, която касае всеки – качеството на живот".

Това коментира пред БНР арх. инж. Стоян Тодоров, председател на Алианса за висока строителна култура, който вчера проведе конференция за предизвикателствата пред архитектите и инженерите за създаването на качествена жизнена среда.

По думите му обществото не е свикнало да вижда в архитекта човека, който трябва да придружава възложителя до края на строителството на една сграда и да отговаря за качеството.

"Всички в Западна Европа виждат като резултат от труда на архитекти и инженери самите сгради. В България – голяма част от хората виждат като резултат от техния труд не сградите, а проектите за сградите, а те са с голямо разминаване. Когато един архитект и инженер работи до завършване на сградата, до ключ и се грижи нещата да се правят както трябва, ние получаваме качествена жизнена среда", обясни арх. Тодоров и подчерта, че у нас нормативната база е такава, че архитектът абдикира от своите ангажименти още в ранната фаза на строителството.

Специалистът отбеляза въпроса за качеството на материалите, с които се строи, а също така и отговорността. Лошите практики би трябвало да могат да бъдат санкционирани чрез професионалната отговорност на хората, които работят по този начин, и така системата да се изчисти, изказа мнението си той. По думите му обаче отговорността в областта на проектирането е много трудно проследима, защото там са ангажирани много хора.

"Накрая излиза една толкова размита отговорност, че когато на човек му се случи щета в следствие на строителен дефект, той няма начин да проследи кой е отговорен и кой е виновният".

Арх. Тодоров напомни, че всички участници в инвестиционния процес по закон имат застраховка "Професионална отговорност", която трябва да обезщетява ползвателите, когато има щета в следствие на професионална грешка. Той обаче заяви, че не се сеща за някой, който да е получил такова обезщетение. В България това застраховане не работи, категоричен бе той и добави:

"И тъй като не се търси отговорност, това окуражава проектантите да вършат нещата по формален начин, който да мине по документи. Тези два паралелни свята – светът на хартията и светът на действителността, в България доста се разминават".

Относно опазването на сградите паметници на културата, Стоян Тодоров изказа мнение, че има неправилно поставена граница между частния и обществения интерес, което, по думите му, трябва да бъде преосмислено. Той отбеляза, че институциите не винаги успяват да "спасят" паметниците на културата.

Цялото интервю на Таня Милушева с арх. инж. Стоян Тодоров в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35