Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вкусът на истината – културата на хранене и пиене на вино като отношение към живота

| обновено на 24.02.14 в 14:47



22 февруари
Психологията на храната и начина на хранене като фактор за психичното здраве на човека
Психологът Мария Рачева споделя професионалния си опит и научните изследвания в областта, аргументирайки твърдението, че храната определя усещането за спокойствие, удовлетвореност, щастие и когато е подходящо приготвена и със съответното качество можа да намали нивото на стреса и да ни предпази от депресивни състояния.

15 февруари
Изпит за водещите на „Семейно радио”
На връх рождената дата на предаването „Вкусът на истината” организира дегустационен изпит за водещите на „Семейното радио”. Енологът на „Домейн Бойар” и признат международен дегустатор Владимир Влъчков, постави на изпитание, знанията ни за описание и познаване на вината.
Дегустацията е на вино Розе от сорта „Каберне Фран”, нова серия, която се очаква след месец март да бъде на пазара. Дали след три години обучение в ефир водещите разпознават цвета, аромата и вкуса на виното?

8 февруари
„Знаете ли какво ядете?”
Вкусът на истината постави важният въпрос „Знаете ли какво ядете?” Провокирани от конференцията организарана от представителството на Европейския парламент в София експерти и производители се събраха и поставиха своите въпроси на администрацията и политическите представители.
В студиото на програма „Христо Ботев” Мъгърдич Хулиян, експерт по Обща земеделска политика и инициатор на основаването на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели разяснява ключовите моменти в спора между трите основни страни - потребители, производители и администрация.


1 февруари 2014 година
Най-актуалните тенденции на пазара на вино
Вкусът на истината представи последните, модните, най-актуалните тенденции на пазара на вино. Предаването е поредица от брандираните от Домейн Бойар излъчвания, които имат за цел да повишат информираността на слушателите за последните тенденции, както и да ги научат как да избират вино в огромния поток от търговски марки и наименования. Гост в студиото бе маркетинг експерта Мартин Михайлов.

4 януари 2014 година
Махмурлукът – теория и практика
Какви са обективните факти и субективните преживявания след празниците. Даваме думата на медицината и традиционните лекове.

11 януари 2014 година
Кой какво предпочита в Европа
Сравнението е между двете конкурентни, но не в конфликт напитки, Бирата и Виното. Статистиката показва нова карта на Европа. Виното и Бирата са сходни и много различни. И двете напитки са резултат от естествена ферметация на земеделски продукти. Борят се за еднакво изтънчени сетива и могат да присъстват напълно равностойно на ежедневната и празнична трапеза.

18 януари 2014 година
Бирата гостува на "Вкусът на истината"
Темелко Пампов председател на Асоциацията на домашните пивовари разказва за страстното хоби, привличащо все повече поддръжници. Какво е да се "вари" пиво у дома? Каква е историята на крафт-пивоварството и има ли то място у нас.

25 януари 2014 година
Има ли "дамски" и "мъжки" вкус във виното

На дегустация в ефир присъстваха художникът Вихрони Попонеделев и Мила Попнеделева-Генова - илюстратор и съчинител на детски приказки и разкази. Опитвахме традиционен мавруд, но.... издържан в съвсем различен за сорта стил. Виното е такова, че със сигурност би се харесало и на дамите, напук на мита, че маврудът прави само тежки мъжки вина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Димитров

Българските сирена – вкус и пробиотици, предавани през поколенията

Темата за храната далеч не е само въпрос на вкус или удоволствие — тя е тясно свързана с екологията, устойчивостта и културното наследство. Един от хората, които най-ярко олицетворяват тази връзка у нас, е Цветан Димитров — биолог по образование, изследовател по дух и сиренар по призвание. Поводът за нашия разговор с него е предстоящо обучение по..

обновено на 03.06.25 в 12:50

Проф. Нешо Чипев: Най-много пластмаса се изхвърля във водните екосистеми

На 5 юни ще бъде отбелязан Световният ден на околната среда. От 2 до 6 юни Министерството на околната среда и водите провежда у нас инициативата "Зелена седмица". В деня на откриването на изложбата "Подводна вкаменена гора" в Националния природонаучен музей във "Време за наука" гостува проф. Нешо Чипев. Проф. Чипев е  участник в..

публикувано на 03.06.25 в 12:36

Учени от цял свят представиха в България иновации в медицината и фармацията

Проф. Милен Георгиев говори във "Време за наука" за М еждународната конференция за проучване и разработване на природни вещества в медицината и фармацията. 230 гости от над 30 държави са станали част от научната конференция у нас – доказателство, че България вече доказва своя голям изследователски потенциал. По време на събитието са..

публикувано на 03.06.25 в 12:00
Доброслав Димитров

Изкуственият интелект и българското училище

Как с изкуствен интелект да бъде трансформиран начинът на преподаване, как страстта у децата към новите технологии да бъде ангажирана за създаване на повече интерес към учебния процес, по какъв път трябва да поеме българското училище в епохата на технологичната революция – разговор в "Нашият ден" с Доброслав Димитров , председател на УС на БАСКОМ...

публикувано на 03.06.25 в 10:27