Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклор и композиторско творчество – три различни точки на света – Аржентина, Великобритания, България

Марин Големинов
Снимка: личен архив

Аржентинецът Луис Хианео е от поколението композитори, които консолидират националната музика с високите естетически стандарти на европейската музика от началото на ХХ в. Влиянията са взаимни: Европа дава, но и получава импулс от богатата презокеанска музика. Фолклорът в музиката на това поколение е пъстра смесица от различни фолклорни диалекти: на пампата, на космополитната столица, изпълнена с имигранти, на Андите, музика на креолите, на гаучос... Музика, изпълнена с открита емоционалност.За разлика от музиката на Бенджамън Бритън, върху която фолклорът също оставя отпечатък.
Бенджамън БритънБритън цял живот се интересува от народната музика на Островите, оставя 8 сборника с фолклорни аранжименти от Британските острови и Франция. Тези песни са простички, нежно-деликатни, в тях специфичната образност е фино загатната.
За Марин Големинов епохата „Нестинарка“ синтезира творческите стимули в цялото му творчество: дълбок интерес към българската старина, събрана в богатия фолклор, в епоса. Лаконизъм, изтънченост, яснота в разгръщане на линии и тембри – това характеризира стилистиката на големия композитор, основана на специфичния прочит на фолклора, на старинното.

Понеделник, 18 февруари, от 17.30 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Атанас Кръстанов

След закриването на Гражданска защита през 2011-а се създаде вакуум на специалисти и експерти

"През последните 2 години Столична община, дирекция "Аварийна помощ и превенция" е направила изцяло реиновация на 10 скривалища", съобщава в предаването "Следобед за любопитните" експертът и физик Атанас Кръстанов. Проблемът, според него обаче, не е само тези помещения да бъдат изчистени и подготвени, а това дали няма да се получи отказ на..

публикувано на 20.08.24 в 16:10

Пивовари: Епизод 3 – Пивото е страст – Бъдещност, къщата и лекарят

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега.  Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 20.08.24 в 11:35
доц. Благой Бурдин

Доц. Благой Бурдин пристигна в БНР с единствения водороден електромобил

Доц. Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българската академия на науките пристигна в БНР с единствения водороден електромобил "Водородният автомобил е електромобил, т.е. имат електродвигател, това което е различното, е, че се зарежда с водород, за няколко минути се зарежда и в автомобила има горивна..

публикувано на 19.08.24 в 18:00
Орхидея Cypripedium calceolus или Венерина пантофка

Орхидеите в България: Епизод 5 – Изчезване, откриване и запазване

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.08.24 в 08:15
Мира Баджева

Мира Баджева и защо малките градчета около Чешме заслужават повече внимание

За философията на бавното живеене, за традициите и споделената храна – журналистката и пътешественичка Мира Баджева разказва за едно от последните си пътувания из Турция – за района около полуостров Чешме, с какво е известен или по-скоро защо трябва да бъде по-известен. Още повече, че според нея малките градчета около Чешме заслужават специално..

публикувано на 16.08.24 в 16:25