Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„България пее“ в зала „България“

БНР Новини
Славил Димитров
Снимка: БГНЕС

На 20 април от 18 часа Зала „България" отваря врати за четвъртото издание на инициативата на Българския хоров съюз „България пее". И тази година в кампанията под мотото „Пеем заедно“ участие ще вземат над 150 хора и вокални формации от 35 населени места в България. „Важно е да покажем на нашата публика и общественост, че в България има хорово изкуство. То е леко позаглъхнало, но все още съществува“ - това каза диригента Славил Димитров и представи съставите, които ще вземат участие в концерта на 20 април. „Детския филхармоничен хор под мое диригентство открива концерта и заедно с нас участват Академичен хор „Ангел Манолов" с диригент Дарена Попова, Хор към БАН с диригент Мария Вълчанова, Дамски камерен хор с диригент Марина Колева, Смесен хор с диригент Ванилия Кисьова и Хор „Алабреа" с диригент Атанаска Попова. Програмата ще е много разнообразна. Надявам се всеки от публиката да намери своя фаворит“. Какви други концерти предстоят в Зала „България“ следващата седмица може да чуете в интервюто със Славил Димитров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Щерев

Митко Щерев се прощава с публиката: Последен концерт и поглед назад

Наскоро българската музикална сцена бе изправена пред новината, че обичаният композитор Митко Щерев ще се оттегли от сценичните си изяви. Окончателното сбогуване ще се състои на 28 октомври в зала 1 на НДК, по време на заключителния концерт "Обич и песен ". По думите на Щерев, неговото реално оттегляне от сцената е настъпило още през..

публикувано на 28.10.24 в 12:08

"Пловдив Джаз фест" 2024 – в десетката!

И по света, и у нас, думата "джаз" е все така "лесна за произнасяне и приятна за ухото", според Ърнест Хоупкинс, в чиято кратка статия, публикувана в "Сан Франциско Бюлетин" през 1913 година, е упомената за първи път. Думата – с цялото ѝ емоционално и смислово значение, удобно се е настанила и в календара на града под тепетата. А цветната програма,..

публикувано на 28.10.24 в 10:20
Виктор Теодосиев

Виктор Теодосиев: За мен валдхорната е начин да изразявам своите емоции

Виктор Теодосиев е сред най-изявените млади български инструменталисти. Той е трето поколение в семейство, посветило се на валдхорната. Възпитаник е на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София, а в момента е студент в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на именития проф. Владислав Григоров. Виктор..

публикувано на 27.10.24 в 10:35

"Весталката" на Спонтини с великолепен запис от Опера Бастий

" Операта на Спонтини, написана през 1807 година е спечелила известно утвърждение чрез одобрението на Вагнер, който оценява смесицата от митологизъм и трансцендентност на любовта. Творбата става още по-известна когато легендарното сопрано Мария Калас разкрива драматичния ѝ потенциал за публиката в Ла Скала през 1954 година." – четем в статия за от..

публикувано на 26.10.24 в 07:45
Плакат: „Аларма Пънк Джаз“

Масахико Сато с извънреден концерт в "Гьоте-Институт"

След невероятния концерт, който изнесе в зала "Сингълс" на НДК в сряда, маестро Масахико Сато , една от живите легенди на японския авангарден джаз, остава за още един (камерен) концерт в залата "Гьоте-институт – България" на ул. "Будапеща" 1 в петък вечер (25 октомври) . Вратите на залата отварят в 20.00 ч., а началото е точно в 20.30 ч. На..

публикувано на 24.10.24 в 20:47