Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големинов, Левиев, Шостакович в концерт на квартет „Филхармоника“

БНР Новини
Снимка: квартет „Филхармоника“

На 10 май от 19 часа в камерна зала „България“ ще се състои концерт от цикъла на квартет „Филхармоника“. „Този концерт беше замислен като начало на нашия сезон, но за съжаление не можахме да го осъществим. Реализираме го сега, като в него отбелязваме с една година закъснение 110-годишнина от рождението на Марин Големинов и 80-годишнината от рождението на Милчо Левиев“, каза примариусът на състава Павел Златаров. В програмата музикантите са включили най-популярното произведение от Марин Големинов – „Пет скици за струнен квартет“, единствения струнен квартет на Милчо Левиев посветен на Паул Хиндемит, а на финала на концерта ще прозвучи Струнен квартет №3, оп.73 от Дмитрий Шостакович.
Павел Златаров отбеляза, че техният прочит на творбата на Шостакович, ще е малко по-различен – по-интимен, камерен, смирен, оптимистичен. Мисля, че си заслужава да се чуе.
Повече подробности може да чуете в звуковия файл с примариуса на състава Павел Златаров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Щерев

Митко Щерев се прощава с публиката: Последен концерт и поглед назад

Наскоро българската музикална сцена бе изправена пред новината, че обичаният композитор Митко Щерев ще се оттегли от сценичните си изяви. Окончателното сбогуване ще се състои на 28 октомври в зала 1 на НДК, по време на заключителния концерт "Обич и песен ". По думите на Щерев, неговото реално оттегляне от сцената е настъпило още през..

публикувано на 28.10.24 в 12:08

"Пловдив Джаз фест" 2024 – в десетката!

И по света, и у нас, думата "джаз" е все така "лесна за произнасяне и приятна за ухото", според Ърнест Хоупкинс, в чиято кратка статия, публикувана в "Сан Франциско Бюлетин" през 1913 година, е упомената за първи път. Думата – с цялото ѝ емоционално и смислово значение, удобно се е настанила и в календара на града под тепетата. А цветната програма,..

публикувано на 28.10.24 в 10:20
Виктор Теодосиев

Виктор Теодосиев: За мен валдхорната е начин да изразявам своите емоции

Виктор Теодосиев е сред най-изявените млади български инструменталисти. Той е трето поколение в семейство, посветило се на валдхорната. Възпитаник е на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София, а в момента е студент в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на именития проф. Владислав Григоров. Виктор..

публикувано на 27.10.24 в 10:35

"Весталката" на Спонтини с великолепен запис от Опера Бастий

" Операта на Спонтини, написана през 1807 година е спечелила известно утвърждение чрез одобрението на Вагнер, който оценява смесицата от митологизъм и трансцендентност на любовта. Творбата става още по-известна когато легендарното сопрано Мария Калас разкрива драматичния ѝ потенциал за публиката в Ла Скала през 1954 година." – четем в статия за от..

публикувано на 26.10.24 в 07:45
Плакат: „Аларма Пънк Джаз“

Масахико Сато с извънреден концерт в "Гьоте-Институт"

След невероятния концерт, който изнесе в зала "Сингълс" на НДК в сряда, маестро Масахико Сато , една от живите легенди на японския авангарден джаз, остава за още един (камерен) концерт в залата "Гьоте-институт – България" на ул. "Будапеща" 1 в петък вечер (25 октомври) . Вратите на залата отварят в 20.00 ч., а началото е точно в 20.30 ч. На..

публикувано на 24.10.24 в 20:47