Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Срещи със Светлин“ – изложба в галерия „Арте“

БНР Новини

В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, галерия „Арте“ представя изложба – живопис и рисунки на Светлин Русев. Основание за това е едната годишнина от кончината на големия ни художник. А другото – през годините това макар и по-малко пространство показваше на различни теми и с различни посвещения негови изложби, едно щастливо докосване до професионализма и най-високите стандарти в изкуството, изразявани от тази голяма личност.

В експозицията са включени различни по време и посоки жанрове  в неговото творчество – от най-ранен пейзаж и един, също така ранен Автопортрет, през неговите силни, ярки и много драматични пейзажи в червено и бяло, през един пейзаж в охра, който виждаме на плаката, до една знакова, огромна картина от изложба на Светлин Русев в Кюстендил.  Показват се и няколко характерни и изразителни рисунки на Светлин Русев, където с няколко щрихи и линии изразяваше силата и характера на дадена човешка фигура. Светлин Русев често казваше: „… по рисунката ще ги познаете“.

Паметта, спомена, проявата на почит към едно голямо човешко дело винаги са от значение. Светлин Русев вярваше, че духовният живот е развитие и че тези процеси протичат извън времето и пространството, че изкуството е истинското спасение за всеки от нас, когато преминава през сърцето и душата ни. Ще припомним и за този негов перфекционизъм, когато галерия „Арте“ имаше друго пространство, и когато Светлин Русев показваше там новите си творби, често пребоядисваше залите, в черно или червено, или в бяло, създаваше концептуална среда за картините си. Мислеше мащабно и винаги с респект към мястото и хората около него.

Интервю с Гергана Борисова – галерист на „Арте“ и художника професор Станислав Памукчиев, колега и приятел на големия ни художник.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23