Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да хакнем кризата в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация започна партньорство с глобалните технологични гиганти в разработването на софтуер, който дава възможност да се идентифицират предизвикателствата, свързани с разпространението на коронавируса, както и за изработване на технологични решения за справяне с кризата.

В тази връзка у нас започва 48-часов хакатон, организиран от предприемаческата асоциация Power of BG.
В него могат да участват предприемачи, IT специалисти, ментори, предприемачи и изобщо хора, съсредоточени в намиране на работещи решения. 

В рамките на два дни участниците ще развият идеите си, като техни ментори ще бъдат български предприемачи. Фокутъ е върху решенията за борбата с короновируса и икономическите последствия от него. Участниците ще работят по три основни направления: 

Да спасяваме бизнеси
Да спасяваме общности и хора
Да спасяваме животи

Никола Ликов, част от организаторите, разказва повече за събитието и евентуалните бъдещи ползи от него. 

Хакатонът (на английски: hackathon) е технологично събитие за разработване на софтуерни проекти, свързани с технологиите, познато още като хак ден, хак фест или код фест. Хакатоните най-често съчетават състезателен и колоборативен характер чрез образуването на отбори и награждаване на тези, които са се отличили като най-добри по различни критерии. Това позволява на хакатоните да привлекат хора с различна мотивация да се включат. Типична продължителност е събитие от 48 часа без прекъсване, но има и други варианти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избрано: Как да консумираме безопасно подсладители: E-sladko предлага решения

През август предаването Lege Artis  поставя акцент върху някои от най-интересните интервюта, излъчени през годината. Сред тях се откроява разговорът с Елисавета Котова , председател на Асоциацията на децата с диабет, която представи първата българска информационна платформа за подсладители – E-sladko. Целта на E-sladko е да информира хората за..

публикувано на 21.08.24 в 13:14

Лятното училище на BIRN събра журналисти от цяла Европа

Колегата Ася Чанева, участник в лятното училище за разследващи репортажи на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), сподели впечатленията си от обучението в ефира на предаването "Нашият ден". Тя се включи от Млини, селище близо до Дубровник, Хърватия, където се провежда 14-ото издание на престижното училище. В продължение на седмица..

публикувано на 21.08.24 в 10:03

Николета Атанасова: За Украйна през 2024 година

Какво не се промени и какво днес е различно в Украйна – директно включване на  Николета Атанасова в "Нашият ден" от Киев. Нагласата на хората е различна, заявява Атанасова. Докато един европеец яде кроасан и се чуди дали Украйна се нуждае от помощ, украинците загиват на фронта, изтъква журналистката.   От дистанция нещата изглеждат винаги..

публикувано на 21.08.24 в 09:40

От грижа за хората до грижа за словото: Пътят на д-р Христина Димитрова

Д-р Христина Димитрова от Варна, позната на много хора със своята всеотдайна доброволческа работа с украински бежанци, за която беше отличена с наградата на платформата "Тайм хироус", продължава да разширява своя принос към обществото. Този път обаче тя привлича внимание в съвсем различна област – литературата. През пролетта д-р Димитрова беше..

публикувано на 21.08.24 в 08:38

Избрано: Може ли стресът да бъде полезен?

През август предаването "Време за наука" насочва вниманието към някои от най-запомнящите се интервюта, излъчени през годината Едно от тях е разговорът с младия учен Богомил Пешев от Института по невробиология към БАН, който се фокусира върху ролята на стреса и как той може да бъде както вреден, така и полезен. Пешев обяснява, че стресът, макар и често..

публикувано на 20.08.24 в 11:23