Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дистанционното обучение – закъснял или извънреден разцвет

Ученици – учители – родители – институции

Снимка: Росица Стайкова

Борбата с пандемията промени света. Въведеното извънредно положение измени нашето ежедневие. Какво е българското училище с днешна дата? Дистанционното обучение, което може би трябваше да е по-добре разработено, получи неочакван разцвет.

Дистанционното обучение – ученици - учители - родители - директори - институции. Дистанционно обучение в българското училище: реалност, изводи и заявки за продължение – в "Нашият ден" темата коментират д-р Ваня Кастрева, началник РУО-София, психологът Иван Игов и училищният психолог Панайот Рандев.

"Наистина много неща се промениха в нашия живот. – казва д-р Ваня Кастрева. – Това намира израз и в нашата образователна система. Ситуацията постави учителите в една различна заради дистанцията роля – да прекрачат дома на всяко дете. Родителите също влязоха в различна роля – защото нещата се случват повече от публично – те стават преки свидетели на това как учителят се справя. Тази различна електронна среда на обучение промени ролите, предизвика креативността на всички участници." Ваня Кастрева разказа и за анкетата до родителите за тяхната външна оценка на промените в процесите. Чуйте в звуковия файл.

Психологът Иван Игов коментира доколко тази пандемия "ни принуди" да преминем към дистанционно обучение. 

"Образователните системи по света са изключително консервативни, а българската – особено. Опитите за електронно обучение у нас са от 10 години... но така и не се получи. И сега изведнъж всичко започна да се случва. А основната причина е, че ние имаме друг тип деца срещу себе си. Децата от новото поколение Z възприемат информацията по малко по-различен начин. Те – свързани с дигиталната ера, с компютрите и телефоните – са свикнали да възприемат информацията като пъзел и под формата на това, което психологията нарича "инсайд", т.е. хрумване, докадки, те успяват тази информация така да я съчетаят в главата си, че тя да им бъде полезна. 

Игов вярва, че нещата започват да се напасват, и се надява това състояние да не бъде само първа стъпка и всичко да се върне в обратното положение веднага след карантината. "Децата така или иначе прекарват много време пред компютрите. Така че нека да вървим по гребена на вълната, а не да се опитваме да се противопоставяме на нещо, което вече се случва."

Психологът коментира и опасенията си за това какво би станало след края на карантината и какво би предизвикало бъдещото струпване на ученици на едно място в и без това пренаселените в момента училища. Как децата ни да бъдат съхранени и да не бъдат "натъпквани в класните стаи" не само по време на пандемия? Чуйте в звуковия файл.

Училищният психолог Панайот Рандев даде обобщителни щрихи на разговора за дистанционното обучение в развитие. "Поколението Z е вече в училище, по-интересно от гледна точка на дигитализацията е поколението α, които сега са в детски градини. Вече сме шеста седмица на дистанционно обучение. Но така мечтаната дигитализация започна да дотяга на децата. Трябва да има и някакви форми на общуване и забавление в дигиталното пространство децата не са само едни мозъци. Трябва да помислим за повече форми на взаимодействие между самите ученици. Да има нещо като свободни часове, в които те да правят някакви шеметни, интересни, забавни, ако ще и глупави неща. Може би трябва да има и някаква схема – като при пазаруването на пенсионерите – в която децата да излизат с родителите си поне за 1 час. Това са едни малки двигатели – няма как да ги заключим... Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как баща от Пловдив преобразява детските площадки в квартала

Днес ще ви запознаем с човек, който олицетворява истинското значение на гражданския дълг. Без да очаква помощ от институциите или някакви награди, той поема инициативата и чрез своите действия дава пример на децата си какво означава да се грижим за общото благо. Този човек е Даниел Цавков от Пловдив. Неговият основен стремеж е да покаже на децата..

обновено на 19.09.24 в 10:10

Как да разпознаем симптомите на туберкулоза? Консултации и скрининг през септември

В периода 16-20 септември 2024 г. лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза ще предлагат безплатни консултации за всички желаещи в рамките на кампанията "Седмица на отворени врати". Тази инициатива е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2021-2025 г., ръководена от..

обновено на 18.09.24 в 12:43

Вендинг машини за лекарства извън аптеките: Фармацевти остават в протестна готовност

На днешния 18 септември в Българския фармацевтичен съюз се проведе пресконференция по повод приетия на първо четене в парламента проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектът предвижда възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна..

обновено на 18.09.24 в 11:49
Д-р Петя Стратиева

За неадекватната регулация в пациентския сектор и пропуснатите обществени ползи

Близо 90 % от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност при взимането на управленчески решения.  83,3 % от запитаните отговарят с "Да" на въпроса: "Смятате ли, че нормативната рамка, регулираща представителността на пациентките организации, се нуждае от промяна?" Защо неадекватната регулация в пациентския..

публикувано на 18.09.24 в 11:44
Георги Георгиев

Гражданският фронт е последният терен, който не е под контрола на мафията

За престъпността в страната и реакцията на институциите в "Нашият ден" разговаряме с Георги Георгиев от гражданската организация "БОЕЦ" . В началото на разговора Георгиев заявява: "Когато на върха на страната стоят статуквото, мафията, компрометирани и корумпирани фигури, тогава престъпността обзема цялата страна." Георгиев описва ярък..

публикувано на 18.09.24 в 10:33