Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Таня Михайлова:

Българската образователна система е подредена, устойчива и адаптивна

Много важна е ролята на училището за личностното развитие на всяко дете

Снимка: БГНЕС

Ефектът от 2020 година върху образователната система и учебните процеси. Какви промени настъпиха в сферата на образованието в следствие на пандемия – обобщения, анализи, плюсове и минуси.

Поглед към изминалата година в "Нашият ден" прави Таня Михайлова, зам.-министър в МОН:

"Пандемията ускори редица процеси в образованието. На първо място, отвори път на дигитализацията, на по-ефективното използване на електронните средства, на информационните технологии – като метод, средство, начин на педагогическо взаимодействие. Това показа как необходимостта от дигиталния умения при учителите, както и при учениците. Беше предизвикателство и пред родителите."

Безспорно пред тези предизвикателства българската образователна система се прояви като една подредена, устойчива, адаптивна система, способна да се справи в трудни и абсолютно неочаквани ситуации

"Нашата система реагира изключително бързо – само за 3 дни успя да пренастрои взаимодействието, така че да имаме една успешно приключила учебна година, а и сега по-уверено да продължава в тази ситуация. Устойчиво се използват електронните образователни платформи, голям брой от училищата имат възможност за използване на конкретни образователни платформи и по-иновативни методи."   

Другата важна промяна е свързана с рутинните дейности и най-вече с кадровото обезпечаване. "В момента като че ли сме по-спокойни, отколкото преди няколко години, за обезпечеността с учители. Отчитаме като резултат и по-големият интерес на младите хора към педагогическата специалност и повишаване на престижа на професията учител."

Изправени сме пред дългосрочни стратегически предизвикателства

"Тази криза показа колко е важно образователната система да бъде адаптивна, за да може да се постигат очакваните резултати. Трябва да си дадем сметка колко е важен българският учител. На първо място, това е да приобщим всяко дете. Важно е да се повиши мотивацията за учене, защото тогава ще дойдат и по-добрите образователни резултати. Ние залагаме на качествения, ефективен процес, който да води до резултати. Когато процесите са добре структурирани, когато са обхванати всички ученици и я има вътрешната мотивация, ще дойдат безспорно и по-високи образователни резултати. Много важна е ролята на училището за личностното развитие на всяко дете."

Цялото интервю със зам.-министъра на образованието Таня Михайлова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Марков: Ние късаме част от живота си и го хвърляме на социалните мрежи

"Когато истината престане да има значение всякакви други неща, които нямат отношение към нея започват да имат значение. – казва д-р Стефан Марков – терминът "постистина" не означава, че нещо не е истина, а че това разделение вече няма значение. Факти, които не харесват на аудиторията, тя просто ги отрича. Хората искат да чуват само това, което ги..

публикувано на 17.09.24 в 16:36

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56