Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои нова "Мисия" 20 години след излизането на "Мисия Лондон"

Алек Попов: Имаме нужда от нов свеж поглед към нас и света около нас

Повече самоирония, вместо самосъжаление

| обновено на 06.01.21 в 12:05
Алек Попов
Снимка: Личен архив

За литературата и киното – или изкуството като свободно време за израстване. Писателят и сценарист Алек Попов споделя в "Нашият ден" своите очаквания, надежди, прогнози през Новата 2021 година.

2020 година – доста по-различна във всяко отношение

"Това беше една тегава година, в която се случи нещо, предричано отдавна от фантастите – вирус. Но се надявам това да е последната такава година. Забележително е как научната фантастика успява да предвиди много неща. Изненадата е по-скоро от това как нещо от литературата и изкуството може да се случи и в живота. Изкуството не бих казал, че притежава точно пророчески сили. В изкуството са кодирани някакви елементи, които имат своята способности да бъдат материализирани в бъдещето – то един сбор от интуиции, които хората, които го създават, с фина чувствителност, долавят, преработват и много често се оказва, че тези интуиции са били верни. Интуицията на крилете на познанието в комбинация дават тези резултати, които после се оказват много близки до действителността, отколкото спекулациите на професионалните футуролози, социолози и т.нар. "социални шамани"."

2021 година

"Това е 20-ата година от излизането на "Мисия Лондон". Публичният живот на една книга, на едно произведение не ме вълнуват толкова, докато работя. А след като го завърша, то остава на хората и заживява свой собствен живот, в който авторът малко трудно може да се вмести. Читателите ги очаква една изненада, защото ще се появи една нова "Мисия", която, разбира се, е една нова история, но все пак написана донякъде в стилистиката на "Мисия Лондон" – една парадоксална книга... Новата "Мисия", няма да кажа заглавието, ще дойде в момент, когато, има нужда от нея, защото смехът и самоиронията са спасителни. Хората имат нужда от това."

Прогнози

"Прогнози трудно се правят. Мога да кажа за очакванията. Те са по-скоро оптимистични, ако си дадем сметка колко важен и цялостен може да бъде този процес на оздравяване, през който нашето общество предстои да премине. Смятам, че това е едно от най-важните неща през предстоящата година – процес на оздравяване не само в медицински аспект, а и в социален, икономически... Това става след такива големи изпитания. Обществото поема с нови сили нанякъде. Всеки народ има свой път, въпросът е да не спира."

Алек Попов смята, че това, от което наистина имаме нужда, е един нов свеж поглед към нас самите и към света около нас. "Повече самоирония, вместо самосъжаление."

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23