Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБУЖЕТ отбелязва 65-ата си годишнина с изложба в Благоевград

| обновено на 28.06.21 в 14:23
Симана Мраковска
Снимка: личен блог

През летните месеци посетителите могат да се докоснат до лятото на пътешественика в Регионалния исторически музей в Благоевград.

На 19 юли от 17.00 часа в РИМ-Благоевград може да се посети изложбата по случай 65-ата годишнината на Асоциацията на журналистите и писатели по туризма (АБУЖЕТ).

Осем представителни на Асоциацията ще се включат с представяния на интересни любими дестинации – екзотични и по-близки. Изложбата може да бъде разгледана през юли, август и част от септември.

Всяка събота от 11 часа някой от тези осем представители ще разказва за своята избрана дестинация – със снимки, видео и спомени, каквито е събрал.


За изложбата разказва в “Нашият ден“ Симана Марковска, журналист и пътешественик, експерт по устойчив туризъм и член на Пирински туристически форум.

“Изложбата, за която конкретно става въпрос, е във връзка с една много хубава годишнина за всички, които обичат да пътуват и да пишат за това, да споделят своите преживявания и емоции.

Вярваме, че не си струва да се пътува, ако няма емоция. Решихме да отбележим съвместно с Регионалния исторически музей в Благоевград 65-ата годишнина на една много прекрасна българска Асоциация – АБУЖЕТ. Това е Асоциацията на журналистите и писателите по туризма в България, която обединява именно такива хора, които обичат да пътуват и да споделят.

Чуйте Симана Марковска в звуковия файл.

Пламен Старев в студиото на програма „Христо Ботев“.

Ролята на журналистите при опазване на културното наследство

Темата коментира в “Нашият ден“ Пламен Старев, генерален секретар на АБУЖЕТ.

“Трябва да се замислим какво точно означава опазване на културното наследство. То съществува, но то е камък върху камък, развалини, разкопани правоъгълни или квадратни окопи.

Как реално да го опазим? Това, което ние можем да направим – да напишем за него. Да насочим туристи към тези паметници. Друго, което можем да направим, е да размътим главата на някой чиновник и той да каже, че ще отпусне малко средства.

Истинската журналистика, ако можем така да я наречем, всъщност е образованието. Ние в АБУЖЕТ сме и образователна институция.

Откриваме определени обекти, насочваме широкото обществено внимание към тях, съветваме нашите читатели, зрители или слушатели да пазят това наследство."

Чуйте Пламен Старев в звуковия файл.
Снимки: БНР, Симана Марковска, личен блог


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Дякова

Инициативност

Елица Дякова работи в МИГ Долни Дъбник и Долна Митрополия – Местна инициативна група, която да подпомогне на място земеделските стопани и производителите в района. Местните инициативни групи разполагат с достатъчно инструменти, за да изграждат общност и да съживяват малките населени места,   с помощта и на местни инициативни хора, черпейки..

публикувано на 05.10.24 в 16:35
Амир Горен

Амир Горен: Ще запомня миризмата на кръв и омраза

Полковник Амир Горен, утвърден международен експерт по въпросите на антитероризма, ветеран от 8 войни, активно участвал в стотици бойни действия, който има 42-годишен опит в областта на отбраната и сигурността към  IDF  и е съосновател на отряда от командоси "Маглан", разказва за първи път пред слушателите на БНР, в "Мрежата", от първо лице, за..

публикувано на 04.10.24 в 16:45

Игровизация в образованието: Основен акцент на Sofia Game Night

Малко по-малко от месец ни дели от една от най-очакваните вечери за гейминг общността – голямата нощ на игрите, позната като Sofia Game Night. Това е най-голямото събитие за видеоигри, мобилни приложения и настолни образователни игри в България. За втора поредна година събитието ще включва не само изложби, но и лекционна част, в която ще се..

обновено на 04.10.24 в 14:12
ОД на МВР в Пловдив

Защо бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР - Пловдив води дълга съдебна битка

Защо в продължение на две години бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР (полицията) в Пловдив води битка в съда и иска да докаже, че неговият отдел е бил преструктуриран, за да бъде назначен ексдиректорът на местната дирекция на МВР Димитър Балев? Какъв е Частният случай на Траян Тодоров от град Пловдив? Той води 2-годишна съдебна битка в опит..

публикувано на 04.10.24 в 13:25
д-р Ани Шкодрова

Защо пациентът и терапевтът трябва да "кликнат", или за важността на доверието в терапията

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" имахме удоволствието да разговаряме с д-р Ани Шкодрова – психиатър с дългогодишен опит и съосновател на център "Емпатиум", посветен на психичното здраве и възстановяването. В интервюто тя сподели важни неща относно терапевтичния процес и значимостта на доверието между пациента и терапевта...

обновено на 04.10.24 в 12:27