Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Особености на националния вкус

Шеф Валери Нешов
Снимка: личен архив

„Преди храната изразяваше откъде сме дошли. Сега, за мнозина, тя е там, където искаме да отидем – кои искаме да бъдем, как избираме да живеем. Храната винаги е изразявала идентичност“, пише взнаменитото си есе „Мълчи и яж“ Джон Ланчестър.

А какво казва за идентичността ни онова, което ядем? Ние сме готови люто да се борим за авторство върху едно или друго ястие, обявявайки го за „изконно наше“, същевременно до такава степен сме забравили вкуса на истинското бяло сирене и даже на киселото мляко, че младите хора дори не ги познават.
Храната казва за нас много повече от хранителните ни предпочитания, а чинията като огледало отразява и недостатъците на миналото, и хаотичния ни преход, и желанието ни да следваме моди и образци, нерядко в побългарена версия.


Шеф Валери Нешов е бил съсобственик на емблематични столични ресторанти, автор и водещ на телевизионни програми, занимава се консултантска дейност в ресторантьорство и хотелиерство и с голяма страст и познаване се занимава с издирване, разработване и опазване на автентични вкусове и продукти от България и Балканския полуостров.


Тъкмо като познавач и пазител на автентичните вкусове, Валери Нешов негодува от криворазбраната глобализация, която бързаме да усвояваме, докато нехаем за истински ценното, което трябва да бъде съхранявано и обгрижено. Чуйте разговора, който започва с все още взривоопасният въпрос „Има ли национална българска кухня?“
.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Агент 007 превръща Пукет в световен курорт

Трудно е да си представим, но преди 50 години на най-посещаваният тайландски курорт – остров Пукет не е имало нито хотели, нито туристи. Местните добивали калай, отглеждали каучукови дървета, ловели риба и приемали километричните плажове, топлото море и красивите гледки за даденост. Всичко се променя през 1974 г., когато снимачният екип на "Мъжът..

публикувано на 28.05.25 в 10:18
Проф. Боряна Делийска и д-р Фани Цуракова

За докторската слушалка и за книгата

Колко труден е преразказът по темата от първо лице на две дами, лекари и творци, в ден като 24 май? В студиото гостуваха нефрологът проф. Боряна Делийска и психиатърът д-р Фани Цуракова. Поставихме акценти върху много проблеми и въпроси – някои чисто медицински, други – философски. Говорихме за болестите и болките по тялото и душата, за надеждата..

публикувано на 27.05.25 в 16:34

Еврика! Успешните българи на Панаира на професиите в SOS Детски селища, България

Сдружение "SOS Детски селища България" организира своя пръв Панаир на професиите в с. Дрен. Той е част от проекта "Пътешествие в света на науката и технологиите – от магията на глината до тайните на Космоса". С убеждението, че изграждането на успешни млади хора започва още в ранното детско развитие, продължава в училище, а и след това, над 40 фирми и..

публикувано на 26.05.25 в 17:05
Гледката от горе

Бешбармаг – планината, която изпълнява желания

Планината Бешбармаг е едно от най-красивите и мистериозни места в Азербайджан. Намира се недалеч от Баку и всъщност е не особено импозантна скала, но затова пък обрасла с легенди и истории. Тук се намират останките от древна защитна крепост, построена от сасанидските владетели през 6-7 век сл. Хр. Руините на светилището Хизир Зинде, датиращо от..

публикувано на 26.05.25 в 09:15
проф. Радостина Александрова

Генна мутация променя продължителността на съня при хората

Повечето хора обикновено спят между седем и девет часа всяка нощ. Науката твърди, че някои хора могат да се чувстват добре само с четири часа сън, като са напълно отпочинали и готови за работа. Звучи като суперсила, а за някои щастливци това е генетична реалност. Изследователите отдавна се интересуват от хората, които естествено спят кратко време...

публикувано на 25.05.25 в 12:30