Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Особености на националния вкус

Шеф Валери Нешов
Снимка: личен архив

„Преди храната изразяваше откъде сме дошли. Сега, за мнозина, тя е там, където искаме да отидем – кои искаме да бъдем, как избираме да живеем. Храната винаги е изразявала идентичност“, пише взнаменитото си есе „Мълчи и яж“ Джон Ланчестър.

А какво казва за идентичността ни онова, което ядем? Ние сме готови люто да се борим за авторство върху едно или друго ястие, обявявайки го за „изконно наше“, същевременно до такава степен сме забравили вкуса на истинското бяло сирене и даже на киселото мляко, че младите хора дори не ги познават.
Храната казва за нас много повече от хранителните ни предпочитания, а чинията като огледало отразява и недостатъците на миналото, и хаотичния ни преход, и желанието ни да следваме моди и образци, нерядко в побългарена версия.


Шеф Валери Нешов е бил съсобственик на емблематични столични ресторанти, автор и водещ на телевизионни програми, занимава се консултантска дейност в ресторантьорство и хотелиерство и с голяма страст и познаване се занимава с издирване, разработване и опазване на автентични вкусове и продукти от България и Балканския полуостров.


Тъкмо като познавач и пазител на автентичните вкусове, Валери Нешов негодува от криворазбраната глобализация, която бързаме да усвояваме, докато нехаем за истински ценното, което трябва да бъде съхранявано и обгрижено. Чуйте разговора, който започва с все още взривоопасният въпрос „Има ли национална българска кухня?“
.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разломи и поломи

Българският политически живот и изобщо българското общество са прогизнали от популизъм, твърди в най-новата си книга "Българските разломи" проф. Георги Каприев. Това значи, обяснява професорът, че популистките практики са включени в действие от най-началните времена на българската история – от борбите за църковна независимост и споровете..

публикувано на 13.03.25 в 09:12

Защо "изгаряме от срам" и други любопитни въпроси

Темата в това издание на "Време за наука" е една от най-дискомфортните човешки емоции – срамът. Сигурно няма на този свят човек, който поне веднъж да не се е червил, да не е изгарял от срам, а ако има такъв човек, вероятно е социопат. Знаем за какво служи страхът, за какво ни предупреждава болката.  За какво ни е срамът се питаме във..

публикувано на 11.03.25 в 11:31

Проблеми в професионалното образование

Не от вчера бизнесът у нас алармира, че изпитва недостиг от квалифицирани кадри. В края на миналата година Министерството на образованието и науката предложи 61.32% професионални паралелки в план-приема за гимназии за учебната 2025/2026 г. – най-високият досега процент. Дали това е достатъчно като мярка да повиши интереса на младите хора към..

публикувано на 11.03.25 в 08:20
Инж. Емил Митев

Еврика! Успешни българи: инж. Емил Митев

"Най-важното през целия ми живот е било, че никога не съм спирал да търся нови решения и да уча. Най-важното е да не спираш да упражняваш знанията, които имаш, да търсиш начин да ги надградиш, за да правиш нещата по-лесни, по-прости и по-сигурни. Така растеш!" – това е изводът, който инж. Емил Митев прави на този етап от живота си. Той е носител..

публикувано на 10.03.25 в 17:05

Главен асистент от УНСС пее български песни на индийска сватба

Главен асистент Силвия Георгиева от Университета за национално и световно стопанство, катедра Предприемачество, неотдавна беше в любимия ми щат Гуджарат, за да преподава в тамошния университет. Тъй като не съм ходила в Ахмедабад след ковид пандемията, нямам търпение да я разпитам за този най-голям град в щата, който е и на седмо място в огромна..

публикувано на 10.03.25 в 16:40