Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фурор на Балета на Старозагорската опера в Бон

Снимка: Балет на Старозагорската опера

Успешно започна турнето на Балета на Старозагорската опера в Бон.

Снощи, 21 декември, на сцената на театъра в Бон, Германия, балетните артисти от трупата на Старозагорската опера представиха спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски. В главните роли танцуваха примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета-Одилия, Фиорди Лоха в ролята на принц Зигфрид, Томоки Ишиго – Шут, Ивайло Янев в ролята на Ротбарт.

Балетът на Старозагорската опера замени в последния момент трупата на балета на Държавната опера на Татарстан. Билетите бяха разпродадени за спектаклите на „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” и всички трепетно очакваха появата на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. Театърът в Бон няма собствена балетна трупа и работи като открита сцена, на която гостуват най-авторитетните световни  балетни трупи, както и елитни компании за съвременен танц. Със селекцията на танцовите компании от 2007 година се заема г-н Буркард Немиц (бивш зам. генерален директор на Операта в Бон).

Анелия Димитрова-Одета/Одилия, Фиорди Лоха - Принц Зигфрид

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов оценява първото представяне на Балета на Старозагорската опера на тази престижна сцена като изключително успешно както за театъра, така и за него и за художествения ръководител на балета примабалерината Силвия Томова:

„Публиката аплодира в продължение на повече от 15 минути. Анелия Димитрова беше царицата на вечерта. Фиорди Лоха, красив и талантлив Принц. Директорът на оперния театър в Бон г-н Майер беше много доволен. Г-н Немиц, в обръщението си към публиката, шест пъти спомена Стара Загора и България. Мисля, че имаше защо да чакаме толкова дълго, защото не е важно да отидеш на турне, а на какво турне.
Бон не е кой да е театър! Видях се и с българския бас Мартин Цонев, който е първи солист от дълги години на Бонския оперен театър. Той също поднася адмирации за това, че българска опера за първи път стъпва на сцената на театъра в Бон.”

След балетния клас с Михаил Канискин

Силвия Томова допълва: „Смятам, че това беше блестящ спектакъл! Салонът беше пълен, аплаузите огромни, немската публика аплодираше и викаше „браво” на нашите прекрасни артисти дълго и продължително. Великолепно изпълнение на примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета-Одилия, чудесен Фиорди Лоха като принц Зигфрид, изключителен Томоки Ишиго в ролята на Шута, прекрасен Ивайло Янев – Ротбарт. Премиер солистът на Щатсбалет-Берлин Михаил Канискин, който е и сред организаторите на участието на балетните артисти на Старозагорската опера в празничните спектакли на „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, в деня на първия спектакъл даде клас и не скри своето удивление от постиженията на трупата. Много възторжени отзиви от организаторите и много идеи за бъдещи съвместни проекти. Ние направихме една огромна крачка напред и нагоре като трупа, като изява, като мотивация за нашите прекрасни артисти, както и за всички нас.”

Мартина Префетто-Одета/Одилия

Тази вечер, 22 декември, от 19.30 часа е второто представление на балета „Лебедово езеро”, в коeто главните роли изпълняват Мартина Префетто (Одета-Одилия), Фредерико Пинто (Принц Зигфрид), Каито Такахаши (Шут), Марсело Молина (Ротбарт).

На 23 декември Балетът на Старозагорската опера ще представи две представления на балета „Лешникотрошачката” отново на сцената на театъра в Бон.

Снимки – Балетът на Старозагорската опера




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всеки ден е "Триумф"

Заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността, " Триумф " на Петър Вълчанов и Кристина Грозева взе " Златна роза " за най-добър филм на тазгодишния 42-ри фестивал на българското кино във Варна. За журито, публиката и Съюза на българските филмови дейци той беше..

публикувано на 30.09.24 в 17:37

Моноспектакълът "Х" – в жанра на театралната горчилка

Нека наречем "Х " точката, в която се пресичат публичният ни образ – онзи, който конструираме " за пред хората " , който изрича и преповтаря всеизвестни констатации, който винаги върви леко прегърбен, поради невъзможността си да изрече това, което наистина мисли – и личният ни, никому непоказан такъв, чийто глас не можем да запушим, когато..

публикувано на 30.09.24 в 15:57

"Рейдж" се завръща в България

Легендарната германска група "Рейдж" се завръща в България. Концертът, който предстои в столичния клуб "При Черепите" на 6 октомври, е част от световното турне на бандата по случай нейната 40-та годишнина. Бързи, мощни, здрави, размазващи – такива са изпълненията на "Рейдж": пропукват стени и срутват пласт след пласт всичко, което изглежда неподвижно,..

публикувано на 30.09.24 в 12:56

Лабиринтите на полуистината в изложбата Fake (f)or Real

Лабиринтите на фалшификациите и полуистините от вчера и днес ще преброди всеки посетител на пътуващата изложба Fake (f)or Real на Дома на европейската история в Брюксел, която гостува на Националния етнографски музей до 20 октомври . За човечеството, което във всяка епоха е било мамено, и за мащабния разказ в изложбата в "Terra Култура"..

публикувано на 30.09.24 в 11:21

Седемте хълма на Пловдив: Литературна хроника на един древен град

"Библиотека "Седемте хълма" събира историческата памет на Пловдив и е своеобразна художествена хроника на града под тепетата", започва представянето си Стойо Вартоломеев, собственик и управител на издателска къща, в ефира на рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура". Той споделя своите впечатления и мотиви зад създаването на..

публикувано на 30.09.24 в 11:20