Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краен срок за участие в конкурса за развитие на селски туризъм в Северна България

Снимка: Пенчо Милков, Фейсбук

15 февруари е крайният срок за участие в Конкурс за финансиране на проекти за развитие на селски туризъм в Северна България, организиран от Фондация “Америка за България“ и партньорски организации.

Каква е целта на конкурса и имаше ли интерес към него?

Темата коментира в “Нашият ден“ Юлияна Дечева, програмен експерт културно-исторически и природен туризъм към Фондация “Америка за България“:

“Стремим се проектите, които развиваме, да подпомогнат икономическото развитие на местните общности. Поехме по този път и това предизвикателство да променим възприятието за Северозападна България, който първоначално като регион обикновено не се свързва с туризъм, а има огромен потенциал за развитие на такъв.

Настоящият конкурс е в резултат на 2-годишните ни усилия да подкрепяме различни проекти, които имат насоченост за развитие на природен туризъм като каяци, наблюдение на птици и други подобни.

Този път решихме с конкурса “Развитие на селски туризъм в Северна България“ да продължим нашата подкрепа за проекти в България с фокус в Северна България. Целта е да свърже земеделски производители, ферми, бизнеси, които се занимават със селски туризъм с туристи, които търсят емоция и преживяване в извън градски условия.“


Очаквана промяна в региона

“Представяме си все повече хора да открият потенциала, който има там. Да има нещо, заради което да отидат. Всички знаем, че забележителностите са нещо много важно, но те не правят цялостното преживяване. Дейности като работа и начин на живот във фермата, занаятчийски събития, приготвяне на храна на място с местни продукти, организиране на регулярни фермерски пазари са част от нещата, които могат да привлекат туристи.“

Интерес към конкурса

“Имаше огромен интерес, продължават да идват кандидатури, включително и в този момент. Над 220 предложения са постъпили от всякакви бизнеси, ферми, земеделски производители и семейни къщи за гости.“

Чуйте разговора в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34

"Анонимни алкохолици": Наследството на д-р Робърт Холбрук Смит

В днешната рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" напомняме годишнината на един лекар – Робърт Холбрук Смит, познат още като д-р Боб, американски лекар и хирург, основал "Анонимни алкохолици". Роден на днешния 8 август през 1879 г., преди 145 години, д-р Боб е изправен пред сериозен проблем – той започва да пие още като ученик...

публикувано на 08.08.24 в 09:33

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 година, територията на Боянското..

обновено на 07.08.24 в 10:10