Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителката на над 700 украински животни заминава отново за Украйна

Българката Петя Петрова пристига на 25 февруари на полско-украинската граница с няколко чувала храна за кучета и котки и започва извеждането на животни от Украйна и настаняването им в Полша и в Германия. Тя е първата активистка на PETA-Германия, която заминава на полско-украинската граница. Петя Петрова е на 34 години, от Пазарджик, живее в Щутгарт – Германия от 2006 г., отглежда пет котки, всички от България, с активизъм за животните се занимава от 2019 г., военните конфликти не са ѝ непознати – работила е през 2014 г. в Египет за национална организация за защита правата на човека.

Първоначално българката отива в полското градче Przemysl близо до полско-украинската граница само със своя приятел. Първите дни помагат на бежанците от Украйна, пристигащи с домашните си любимци, също превозват и майки с деца, междувременно влизат във връзка с украински организации за животни и влизат през Полша в Украйна и започват редовни доставки на храна за кучета и котки, а връщайки се обратно, превозват евакуирани животни от украински приюти до ветеринарни клиники в Полша. По-късно организират и редовни доставки на храна за селскостопански животни с помощта на тежкотоварни автомобили.

В продължение на 7 седмици Петя Петрова, заедно с още 11 активисти, само с 3 микробуса извеждат от Украйна близо 800 кучета и котки – повечето от приюти.

Как се организират спасителни акции за животни по време на война, какви са трудностите по пътя, как се настройва човек психически за трудностите и ужасните гледки по пътя, какво се случва с ранените и болните животни след спасяването им, намират ли си украинските кучета и котки стопани и къде, Петя разказва и любопитните истории на котката Кримзи, която вече е интернет звезда и на бийгълите Мики и Кики:

Чуйте повече от звуковите файлове.




Петя Петрова напуска PETA в края на април заради решението на организацията да прекрати акциите по извеждане на животни от Украйна и решава да работи самостоятелно с украинската организация Uanimals и с полски организации и конкретни ветеринарни клиники.

Петя в момента е в България – готви се за следващото си пътуване обратно към животните в Украйна, предстои ѝ закупуването на автомобил, с който да превозва животните.

Петя Петрова приема финансови и предметни дарения за следващите месеци за: бензин, храна за животните, лечение на болни и ранени животни в полски клиники.

Можете да помогнете на Петя Петрова да спасява животни от Украйна, като дарите на PayPal  Petya.mir.petrova@gmail.com

Снимките са предоставени от Петя Петрова.

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11