Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 110 000 ученици от 7-и и 10-и клас на национални изпити по БЕЛ и математика

Юлиян Петров: Удължаването на учебната година не гарантира по-високи резултати

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература и по математика. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници започва днес, 14 юни, в 10 часа. Той продължава 150 минути.

“Тази година Министерство на образованието завиши изискванията както на малката матура в 4-ти клас, така и изискванията за тройка на останалите външни оценявания. Това доведе до статистика, която отчете по-ниски резултати, но пък някак не се говори за по-високите петици и шестици, които никак не са малко. Мога да кажа нещо като контрапункт, че всъщност в България, на базата на дистанционното обучение, което беше синхронно в огромната си част, постигна добри резултати за пандемията“, казва в “Нашият ден“ Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа“, и допълва:

“Като цяло в последните 10 години системата на образованието не се намира в завидно положение, тъй че имаме нужда от промяна. Въпросът е да сме сигурни кой е пътят на промяната. В момента нямаме такъв национален консенсус.“

Заплатите на учителите

“Увеличението на заплатите продължава да бъде една успешна политика, но от нея не зависи всичко. От нея зависи учителите да останат в системата, но кои учители да останат, кои да привлечем, това е вече друга национална политика, която със сигурност не е добра“, посочва още той.

15 септември – нужни ли са повече часове?

“Иска да изчистим това какво точно мерим, защото трябва да се изчисли и времето на децата в училище след учебните занятия, допълнителните дейности по интереси и всичко друго допълнително, което получават от своите учителите. Измерихме само годишната норма на учителите, а всичко друго, което те правят през целия ден, не се измери. Вменяването на това, че много малко се работи и много малко се учи, не ни върши работа. Това е една категорична неистина“, посочва още  Петров.

“Дали нещата ще се получат с автоматично удължаване на учебното време? Преди шест години направихме такова удължаване, а не сме отчели революционни резултати“, заяви Петров.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51