Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Екимджиев: Съдебната система плаче не за реформа, а буквално за преучредяване

Адвокат Михаил Екимджиев
Снимка: Личен архив

Какви ще бъдат предизвикателствата пред съдебната система през новата 2023 година? Това коментира в разговор с Анелия Торошанова за юридическото предаване "Законът и Темида" адв. Михаил Екимджиев:

"По-скоро виждам предизвикателствата пред законодателната власт, която в изпълнение към поетите ангажименти – и към Съвета на Европа, и към ЕС (визирам Плана за възстановяване и устойчивост) – трябва да приеме поне 22 закона до средата на тази година, свързани с понятия като "върховенство на правото" и "правовата държава". Все закони, които ограничават възможностите на клептократското упровление, което доминира и досега в парламента, да присвоява обществен ресурс, да присвоява средствата на европейските данъкоплатци. А това се улеснява от зависимостта на главния прокурор и неговата очевидна неадекватност. 

Т.е. необходими са преди всичко промени, свързани контрол над главния прокурор (дай боже, този контрол да е ефикасен и надежден!). На второ място, приемане на Закона за конфискация на незаконно придобито имущество. Новият Закон за КПКОНПИ, в който комисията да има и разследващи функции, който най-сетне да бъде фокусиран върху корупцията във високите етажи на политическата власт, а не, както досега, Комисията да бъде използвана за разчистване на лични бизнес и политически сметки от същото това управляващо и клептократско мнозинство. 

И на трето място, отхвърлените от много ефикасния тандем  ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" много важни законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали срещу престъпления и нарушения, както и законопроекта за промяна на КПКОНПИ."

Адв. Екимджиев е категоричен, че "съдебната система плаче не за реформа, а буквално за преучредяване. Защото не просто прокуратурата е доказала неефективност, а вредността си за българската държава и за българското общество

Адв. Екимджиев нарече Гешев и "безконтролната прокуратура" "слон в стъкларски магазин". "В сравнение с това един човек като главния прокурор да е над закона и да няма кой да го разследва дори когато той хипотетично е замесен в убийство, или когато този човек реши да прикрие свои авери, които откровено рекетират, крадат чужд бизнес, и да няма институция, която да може да преодолее това нещо... защо да се занимаваме с неща като отлагане на дела, битова корупция, организационни неуредици и некомпетентност?"

"Има някои дефекти, които просто са нетърпими, невъобразими и несъвместими с понятието "правова държава", обобщава юристът. Той подчерта, че институцията има нужда от преучредяване – "ако може да бъде занулена и от там нататък да има нов избор, да има реподбор на кадри, които да докажат качествата си."

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..

публикувано на 15.07.24 в 09:34

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..

публикувано на 15.07.24 в 08:50