Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Михайлов

Убива ли родните производители безмитният внос на украински мед?

Българските производители не са успели да продадат половината от произведения мед заради безмитния внос от Украйна

Снимка: Pixabay

България ще получи още 10 млн. евро от втория пакет компенсации за засегнатите фермери от украинския вносОказва се, че пчеларският сектор е един от най-засегнатите от украинския внос. На 17 април 2023 г. изтече срокът за подпомагане на  засегнатите пчелари. Дали е достатъчна тази подкрепа в "Денят делово" коментира инж.Михайл Михайлов, председател на Националния пчеларски съюз.

В България има около 12 000 регистрирани пчелари. Но, от тях като земеделски стопани, които се занимават с пчеларство, са под 5000.

"Пчеларите, които са земеделски стопани могат да подават документи за подпомагане във връзка с войната в Украйна. Това се отнася за тези, които са пропуснали срока за подаване на документи", казва той.

И допълва, че останалите пчелари, които не са регистрирани като земеделски стопани не могат да участват в процедурата за подпомагане.

Българските производители не са успели да продадат повече от половината от произведения мед заради безмитния внос от Украйна. От началото на година има промяна в Наредбата за етикетите и етикетирането на пчелния мед и задължително се записва държава на произход. 

Според инж. Михайл Михайлов българските производители ежегодно произвеждат около 10-12 хил. тона, от които 2-3000 тона се реализират на вътрешния пазар, а останалите са предназначени за износ. 

За 2021 г. в България са внесени 20 хил. тона украински слънчоглед, а за 2022 г. - почти 900 хил. т. Годишният добив у нас е около 1,2 млн. т. Близо 80% от годишния добив на родните производители не е продаден. 

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Стоянова и Георги Събев в градините си

За градинарството и храната с любов

Ива Стоянова и Георги Събев имат зеленчукови градини и парници в ямболското село Ханово, откъдето е родът на Георги. И двамата са с професии, свързани с растенията и храната – Ива е ландшафтен архитект, а Георги е готвач, с дълъг стаж в ресторанти в Скандинавия, включително и като главен готвач, включително в ресторанти в дивата природа, където всичко..

публикувано на 19.09.24 в 16:25

Изложбата "Да победиш рака" дава надежда и разбива митове

Септември е месец на осведоменост за рака при децата. Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" (СДОХЗ) вече 14 години реализира различни инициативи в рамките на международната кампания – разказва в "Нашият ден" Петя Александрова . Акцент тази година е фотографската изложба "Да победиш рака" , която ще бъде открита днес в 18:30 в..

публикувано на 19.09.24 в 10:52
Александър Шпатов

Градът в разкази: "На живо от София" – ново издание с нови перспективи

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостуваха Александър Шпатов, юрист, писател, гид и общественик, заедно с художника Дамян Дамянов, автор на илюстрациите и оформлението на новото издание на сборника "На живо от София". Темата на разговора се фокусира върху обновеното и допълнено издание на книгата и връзката между литературата и..

публикувано на 19.09.24 в 10:31

Как баща от Пловдив преобразява детските площадки в квартала

Днес ще ви запознаем с човек, който олицетворява истинското значение на гражданския дълг. Без да очаква помощ от институциите или някакви награди, той поема инициативата и чрез своите действия дава пример на децата си какво означава да се грижим за общото благо. Този човек е Даниел Цавков от Пловдив. Неговият основен стремеж е да покаже на децата..

обновено на 19.09.24 в 10:10

Как да разпознаем симптомите на туберкулоза? Консултации и скрининг през септември

В периода 16-20 септември 2024 г. лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза ще предлагат безплатни консултации за всички желаещи в рамките на кампанията "Седмица на отворени врати". Тази инициатива е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2021-2025 г., ръководена от..

обновено на 18.09.24 в 12:43