Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Крейг Кохон дари 1 милион долара за ограничаването на вредните въглеродни емисии

Крейг Кохон
Снимка: личен архив

В навечерието на 60-ия си рожден ден канадецът Крейг Кохон, бивш мениджър на висока позиция, решава да извърви пеша четирите хиляди километра  от Лондон до Истанбул като в 82-а града, през които минава да повишава информираността по темата за елиминиране на въглеродните емисии. През 2022 Крейг подема своята кампания walk it back като става първото частно лице, което изчислява собствения си въглероден отпечатък – над 8000 тона. Като е калкулирал до най-малкия детайл колко тона въглероден диоксид е „произвел“ след десетилетия живот на бързи обороти (далечни ваканции, служебни полети и хамбургери).

Миналия ноември той изплаща своя дълг към земята, като дава над 1 милион долара от пенсионния си фонд за проекти, свързани с премахването на въглерод. Крейг гостува в България за близо две седмици, изнесе лекции, разговаря с млади хора като част от движението walk it back. С господин Кохон обсъдихме колко интересни могат да бъдат срещите на път. Тръгнал е от Канада, заселил се е в Лондон, върви към Истанбул.


Маршрутът на Крейг Кохон включва Обединеното кралство, Белгия, Германия, Полша, Чехия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България, Гърция и Турция. Той ще посрещне 60-ия си рожден ден в Истанбул на фона на пътуващата с него мобилна изложба, разположена в рециклирани контейнери, за да покаже различни решения за премахване на въглероден диоксид.

Интервю с Крейг, чуйте в звуковия файл


Снимки: личен архив на Крейг Кохон


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Атанас Атанасов

Акад. Атанас Атанасов: Храната има енергия, която влияе върху нас

Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от водещите земеделски учени в България с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката на земеделската наука. Някои от неговите перспективни виждания са изпреварили времето и очевидно ще имат..

публикувано на 19.07.25 в 09:40
Валентин Георгиев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Къртев

Той е лауреат от Националния конкурс "Млади таланти". Миналата 2024 година му донесе още отличия - бронзов медал и почетна грамота на Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай. Ивайло Къртев беше и един от нашите представители на ЕКСПО на науките по линия на МИЛСЕТ в Сараево. Тази година завърши пловдивската Математическа гимназия..

публикувано на 14.07.25 в 17:05
д-р Чавдар Ботев

Д-р Чавдар Ботев: В България има условия за лечение на постковид синдром

"В световен мащаб, близо 400 милиона души, като след делта варианта на Covid почти 10 процента имат постковид синдром, а след омикрон – пет процента. Постковид синдромът е като един скрит айсберг и едва сега започва да се появява, а през последния месец ние научихме най-много за проблемите след постковид. До миналата година са направени 13 милиарда..

публикувано на 14.07.25 в 09:40

Национален природонаучен музей, епизод 1: История и запознаване

Националният природонаучен музей към БАН е най-старият музей в България, и най-старият и най-богатият измежду природонаучните музей на Балканския полуостров. На втори август 1889 г., две години след качването на престола, княз Фердинанд показва на обществеността своите колекции и обявява създаването на Естественоисторическия музей. Първия..

публикувано на 14.07.25 в 09:10

Южночерноморският ни Вавилон

Както е добре известно, историческите събития оставят следа в езика, най-видимо в лексиката, но при по-продължителни процеси – и в структурата му. Интересна подробност е, че, макар историята на държавата ни да е обща, в различните краища на земите, населени с българи, има и доста специфични моменти. В поредното издание на предаването "За думите"..

публикувано на 13.07.25 в 12:05