Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Коприната" на Барико и театърът, който спира времето

След като превзе сърцата на световната публика на Театралната олимпиада в Унгария, "Коприна" разказа приказката си и пред зрителите на 31-вото "Варненско лято". Тази приказка обаче не е като другите. Тя не е изтъкана от митични герои и битка между доброто и злото, в края на която настъпва всеобщото щастие. В "Коприната" на Барико приказката спира времето и говори за единствената възможна любов – невъзможната.


В тъгата по любовта, която не можем да имаме, по жената, която не можем да бъдем, по самотния мъж, чийто образ е изтъкан от две липсващи жени, се ражда любовният стоицизъм, на който човек е способен. Подобна космическа тъга ражда космическото щастие, защото именно невъзможността създава вечността.

Да заживееш истински с другия чак когато него вече го няма, е поезия, която отеква в съзнанието на зрителите, впуснали се в историята на "Коприна". Майсторството на Алесандро Барико е предадено до съвършенство в спектакъла на Диана Добрева. Неслучайно постановката на Пловдивския драматичен театър беше селектирана и успешно представена на Театралната олимпиада, която тази година се проведе именно в Унгария.


Защо Ерве открива Елен, когато остава сам на камъка? Защо японката е олицетворение на жената, която Елен винаги е искала да бъде? Защо мъжът е бродеща сянка, която жените пълнят с кръв? Защо красотата често е в саможертвата, която правим в името на любовта? Защо днес само театърът, който умее да спира времето, ще може трайно да се настани в душите на хората?

Драматургът на "Коприна" Александър Секулов, според когото нашият театър е не само разбран, но и силно харесван, и режисьорката на спектакъла Диана Добрева отговарят. Първо на въпроса за коя любов е самата приказна история.

Боряна Братоева е актрисата, която влиза в ролята на Елен – съпругата на Ерве. Благодарение на персонажа си тя осъзнава какво всъщност е любовта – едно пълно отдаване на другия, в което просто даваш, без да очакваш нищо в замяна.

За ръкоплясканията на унгарската публика, за текста на Алесандро Барико и работата си с Диана Добрева, за сходната природа, която любовта и актьорската игра имат, но преди всичко за коя любов всъщност говори "Коприна" – Боряна Братоева разказва в звуковия файл.

В "Коприна" участват още Константин Еленков, Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Патриция Пъндева, Мария Сотирова, Ирина Митева, Климентина Фърцова, Боряна Маноилова, Радина Думанян, Троян Гогов, Тодор Дърлянов, Алексей Кожухаров, Венелин Методиев, Красимир Василев, Димитър Банчев, Ивайло Христов и Стоян Сърданов.

Сценографията, която умело пренася зрителите от Франция в Япония и обратно, е дело на Мира Каланова. Костюмографията – на Марина Райчинова, а музиката – на Петя Диманова.

Снимки: Георги Вачев / viafest.org

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащабна юбилейна изложба – 120 години от рождението на Стоян Венев – представя ХГ "Владимир Димитров – Майстора"

На 20 септември 2024 г. (петък) от 18.00 ч. в ХГ "Владимир Димитров – Майстора" се открива юбилейна изложба, посветена на 120 години от рождението на Стоян Венев. Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" представя мащабна юбилейна изложба по повод 120 години от рождението на Стоян Венев – художник, създал самобитно творчество, със собствен..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Изложба на 25 български илюстратори на детски книги в ХГ Казанлък

Изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги" в Художествена галерия, Казанлък е изложба в развитие. Куратори са Свобода Цекова и Антон Стайков, които са селектирали илюстрации от българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня, за да ги представят пред публиката в Казанлък. Това е една от точките на турнето на..

публикувано на 20.09.24 в 12:15

Фестивал на талантливите студенти театрали

Международният студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански" в Стара Загора е първият фестивал у нас за дипломни спектакли на театрални академии от света. Започнал през 2017 г. в памет на Данаил Желев-Чирпански, колега и приятел на организаторите, загинал в пътен инцидент, фестивалът се провежда през две години с огромен ентусиазъм. Ето какво..

публикувано на 20.09.24 в 08:15

Поетическото познание на Васил Славов

Васил Славов е роден в София, където през 1989 г. излиза първата му стихосбирка "Спомен за потоп". Тогава заминава за САЩ, за да специализира след английската филология в Софийския университет литература, литературна критика и творческо писане и остава там. Вече е публикувал поезия, преводи и критически текстове в различни литературни издания у нас –..

публикувано на 19.09.24 в 18:35

Живко Седларски с няколко изложби в България

Известният ни скулптор живее във Франция, но винаги се представя като български артист. Почти всяка година той има изложба у нас, но този път представя изкуството си на софийската публика в две изложби – в галерия "Мисията" и в НДК, а след това с експозиции във Варна и Перник. Идеята за това мащабно представяне е на Албена Ненкова, която инициира и..

публикувано на 19.09.24 в 14:48