Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Пулева: Българското Черноморие има прекрасни дадености. Това е реален факт!

| обновено на 19.07.23 в 12:28
Плаж Велека
Снимка: Facebook /Плаж Велека

Евелина Пулева, туристически експерт и заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара, се изказа в ефира на предаването "Нашият ден" по въпроси, свързани с дестинацията Черно море и българския туристически продукт. Тя подчерта важността на Черно море като туристическа дестинация и постави въпроси относно изкривения образ на българския туристически сектор и цените в страната.

"България има прекрасни дадености, това се превърна в клише, но клишето реално е факт", заяви Пулева, като призова да се разгледат предимствата на Черно море. Тя изрази съмнение във връзка с черния пиар, който често се свързва с националната народопсихология и подчерта, че изборът на заведение или дестинация може да варира според предпочитанията на всеки турист. Относно високите цени в България, Пулева изтъкна важността да се разгледат конкретните случаи и да се вземат предвид детайлите, като посочи примера с храната за 19 лева, която включвала супа от калкан, което не е обичайната цена за храна по Черноморието, а представлява лукс категория продукт.

Пулева коментира историческото развитие на туризма и промените, които се случиха в него.  Тя спомена структурата "Балкантурист", която някога определяше пазарите и нивото на туристическия продукт. Пулева подчерта, че промяната на негативния имидж не може да се постигне с “магическа пръчка“ и е въпрос на държавна политика. Относно качеството на туристическия продукт, тя отбеляза, че пандемията оказа силно въздействие върху туризма в световен мащаб и възстановяването му изисква значителни усилия.

Във връзка със задължителните действия за развитието на туризма, Пулева сподели мнението на бившия служебен министър, че образованието трябва да се обвърже с туризма. Това би предоставило възможност за развитие на кадрите и повишаване на качеството на услугите в сектора.

Пулева също сподели информация за текущия туристически сезон. Тя отбеляза, че сезонът е започнал силно, с много ранни записвания и се е очаквал успешен сезон, превъзхождащ този от 2019 година.  Спадът в резервациите според нея е свързан и с политическата обстановка в световен мащаб. Пулева се въздържа от прогнози за надминаване на резултатите от 2019 година, но отбелязва, че температурите са били в съответствие със сезона и вече сме “във върховия му период“.

Това интервю с Евелина Пулева разглежда предимствата на Черно море и предизвикателствата пред българския туризъм. Тя подчертава важността на повишаване на качеството на туристическия продукт и обединяването на усилията на всички за подобряване на репутацията и конкурентоспособността на българския туризъм.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15