Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 151 години от гибелта на Левски

37 години на сцената: Какви въпроси повдига пиесата "Великденско вино"?

На днешния 19 февруари отбелязваме 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Този ден не само отдава почит към неговата памет, но и ни напомня за неговата неизмерима роля в българската история.

Васил Иванов Кунчев, по-известен като Васил Левски или просто Левски, е ключова фигура в борбата за Освобождението на българския народ от турското робство.

В рубриката "Епизоди от живота" си припомняме творчеството на Константин Илиев и неговата пиеса "Великденско вино". Пиесата не е слизала от сцената в продължение на 37 години. Играе се и в момента. Тя е определена като “най-силният драматургичен текст“ на ХХ век. в българската драматургия.

Пиесата е изградена като монолог на поп Кръстьо, който навръх Великден трябва да отслужи литургия, но е само с клисаря в пустата църква.

Попът се съмнява, че виното от причастието е отровено, защото е обвинен в предателството на Васил Левски. Самотният празник е повод свещеникът да се върне към славното и страшно време на залавянето на Апостола.

Текстът повдига вечни философски теми като тази за вината, саможертвата и светостта. В момента пиесата се играе на камерната зала на Народния театър под режисурата на Явор Гърдев.

По думите на Гърдев, споделени в ефира на “Нашият ден“, “това е пиеса, която се занимава с въпроси на съществуването, на идентичността и на моралната идентичност“.

Според него това е главното за поп Кръстьо. Това е нещото, с което той не може по никакъв начин да се съгласи. По никакъв начин не може да се успокои по отношение на това – “дали е предател, или не“. Нещо, което е представено в пиесата, като централен въпрос на съществуването му и “го мъчи до края на дните му“.

“Мисля, че предателите си задават въпроса – дали са такива, или не, защото, за да разбереш дали си предател, е важно да разбереш дали си бил преди всичко лоялен към нещо, на което да си станал предател по-късно, защото, ако не си бил, тогава не си и предател“, посочва още Гърдев в интервю за “Нашият ден“.

Режисьорът посочва още, че ситуацията е допълнително усложнена от това, че самият поп Кръстьо е член не Революционния комитет и е лоялен човек на Левски. Тези обстоятелства, според Гърдев, са използвани по “великолепен начин“ от драматурга Константин Илиев.

Чуйте интервюто в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40