Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Велков и Радослав Парушев:

За политическата сцена и литературните визии за съвременната реалност

| обновено на 13.06.24 в 12:07
Радослав Парушев, Светлозар Желев и Анди Велков (от ляво надясно)
Снимка: БНР

Писателите Андрей Велков и Радослав Парушев гостуват в ефира на “Нашият ден”, за да обсъдят последните избори за Народно събрание и Европейски парламент, политическата ситуация в страната и в чужбина, както и възможното бъдеще пред нас.

Радослав Парушев, адвокат и един от водещите специалисти по интелектуално и авторско право в България, сподели своите наблюдения относно променящата се реалност след 2020 г. и нейното отражение върху литературата. Той отбеляза, че реалността след началото на 2020 г. е започнала да предлага такива дистопии, че писателите трудно успяват да ги догонят. Парушев заяви: "Точно това, което в момента се случва, аз не съм го описвал, но някъде след 2020 г., след началото на 2020 г. реалността започна да предлага такива дистопии, че писателят не може да ги догони. Научната фантастика се оказа безпомощна след началото на 2020 г., предвид реалността, която се случва." Той добави, че ако преди три години някой беше казал, че ще има война в Европа повече от две години или че НДК ще бъде заградено с лента, той би го повярвал.

Андрей Велков, политолог, маркетолог и специалист по политически маркетинг, сподели своите мисли за текущите политически събития и бъдещите си литературни проекти. В момента той пише книга, озаглавена "Реквием за една държава", която разглежда събитията в една държава, наподобяваща България от 2021 г. насам. Велков изрази своята изненада и затруднения как да пресъздаде тези събития, като заяви: "И в момента това, което се случва в последните години, аз съм в лек потрес как трябва да го пресъздам, или трябва малко да съкратя книгата, или тя трябва да бъде над 30 тома."

По време на разговора бе обсъдена и текущата политическа ситуация в България. Велков и Парушев изразиха своите мнения за предизборната кампания и поведението на политическите партии. Велков спомена теорията, че партия "Величие" не са искали да влизат в парламента, а само да вземат субсидията, което според него е обърнало избирателите от политическия процес и довело до нихилизъм: "Комуникацията, която осъществиха политическите партии, съвсем обърнаха избирателя от политическия процес, чуха се гласове, че това е нихилизъм."

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51