Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чиста околна среда не означава по- малко въглеродни емисии

22 април е Денят на Земята. Всяка година организацията Международна мрежа за Деня на Земята се фокусира върху актуална тема, свързана с опазването на планетата. Мотото на кампанията тази година е „Да защитим изчезващите видове“. 

Консултантът по обществено развитие Боян Рашев смята, че мисията не е невъзможна, особено ако всички хора осъзнаят това.

Ежедневният избор на хората ще гарантира подобряването на въздуха – да не караме скапана кола и да не се топлим на дърва и въглища, ако можем да си го позволим. 

Според него в екологията има много интереси и смислените тези се изкривяват политически. До преди 5-6 години дизеловите автомобили се подкрепяха, защото имат по- ниски въглеродни емисии. Сега махалото стигна до другата крайност, а това е безумие. Това, което прави Европа е самоубийствено за големите автомобилни компании.

Човечеството е преживяло страшно много предсказания за края, казва още Рашев и определя подобни хипотези като "малко глупави".  Истината е, че Земята има страшно много ресурси, човечеството ги използва все повече, но също така все повече успява да намира и да създава.  Колкото повече хора има в момента, толкова по- добра е ресурсната обезпеченост. От друга страна качеството на околната среда се подобрява, въздухът става все по- чист, особено в сравнение с 80-те години, но тогава не сме му обръщали внимание.

Мнението на експерта е, че за климата не може да бъде постигнато единство, защото при наличната енергийна система икономическият ръст е функция на въглеродните емисии. Чистотата на въздуха и въглеродните емисии нямат абсолютно нищо общо. Въглеродните емисии са високи там, където имаме чиста околна среда, т.е. в богатите държави. Да дишаш чист въздух и да пиеш чиста вода е възможно в богатите страни. Със споразумението за климата Европа се самоубива, защото се ограничава едностранно.

Боян Рашев е убеден, че опазването на околната среда не означава намаление на въглеродните емисии. Планетата няма предизвикателства, хората имат предизвикателства за чиста околна среда. Чистата околна среда е луксозна стока и не е за всеки. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08