Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строгите мерки гарантират рязко ограничаване на вируса

Законът ще помогне за възстановяване на българската икономика

В петия ден на извънредното положение заради коронавируса у нас, за извънредните уроци днес и след утре ще говорим в предаването "Ден след ден". От депутата Хамид Хамид - какви законодателни мерки приема Парламентът във връзка с извънредното положение, кого ще подпомогнат те и достатъчни ли са за предотвратяване на криза в икономиката ни. Ще запази ли баланс между строгост и права Законът за мерките за извънредното положение, който се обсъжда днес? Говори заместник председателят на правната комисия в НС Хамид Хамид.

Според Хамид най-важно е приемане на целия закон. Всички мерки са насочени към здравето на българите, ние подкрепихме законопроекта, защото смятаме, че мерките са важни. Искаме обаче тези мерки да са малко по-строги, каза още Хамид. 

Точно за да опазим здравето на гражданите се налагат рестрикции, но те вече се разбират и приемат, посочи още Хамид. Той открои на първо място грижата за работните места, онази мярка, която ще позволи на работодателите да не съкращават свои работници. 

Разширяване на правомощията на Българската банка за развитие, където ще се гарантират по-гъвкави кредити до работодателите. Самата банка ще прави интервенции до търговски дружества, и там където фирмите изпитват трудности - тези заеми ще се предоставят безлихвено. Това са едни добри мерки, а дали ще ни стигат 500 млн. лева ще се види в следващите дни. Никой не може да каже кога ще си отиде COVID-19.

Колкото по-строги са рестрикциите, толкова по - кратък ще е срокът на кризата, смята още Хамид Хамид. 

Той каза още: Ние ще подкрепим увеличаване на санкциите към несъвестните граждани. Ако медиците решават да не окажат помощ към пациентите, то в момента ще трябва мислим не за санкции към тях, а за форми за поощряване. Освен ръкопляскания, то държавата трябва да им осигури финансова подкрепа. Държавната обаче ще се справи в тази посока, има гласувани 1 000 лева за всички на първа линия.

Трябва да държим в добро състояние онези предприятия от нашата икономиката, които са от стратегическо важно значение. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20