Орехът е сред най-разпространените дървесни видове на Балканите, вирее чудесно и в други страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка и т. н. В България, още в началото на пролетта, тези дървета се разлистват и не след дълго вече са отрупани с малки зелени плодчета. Ядките на ореха са богатите на белтъчини, мазнини, витамини, минерални соли, витамини. Имат голямо приложение в традиционните български ястия, в народната медицина, а олиото от орех се използва в козметиката, за профилактика на някои болести.
В българската традиционна култура откриваме много практики, свързани с ореха, с неговите листа, плодове и дървесина. Дървото се възпято в народните песни, споменава се в поверия и легенди, а листата и плодовете му са неизменна част от някои магически действия. За някои от тях ще научите от материала „Зелен се орех развива“ на Албена Безовска.
Нощта преди Рождество Христово във фолклорната ни култура е позната с няколко имена. Разбира се, най-често я наричаме Бъдни вечер, а основният смисъл на традициите и ритуалите за празника са добре известни – това е празник на смирението,..
На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света. Марсел Селие и съпругата му Катрин..
Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..