Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май.
Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива “Кулинарните фестивали на България” и местната инициативна група “Долна Митрополия – Долни Дъбник”.
Майстори от различни населени места в Плевенска област, както и ученици от Професионалната гимназия по туризъм “Алеко Константинов” ще пресъздадат местните кулинарни традиции. Гостите на фестивала ще могат да опитат пресол от риба, качамак, агнешка чорба и яйца с лук по Ясенски, паприкаш с пушено месо и галушки, тестени пържени “Райдуше” или “Трески” и много други ястия.Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..
В българската народна традиция Цветница и Лазаровден са свързани празници, от Лазаровден момичетата се подготвят за ритуала кумичене, който се изпълнява сутринта на Цветница. Тук се спазва много стара обредна традиция, свързана с вярата в..
През месеците април и май посетителите на Историческия музей в град Стрелча имат възможността да се запознаят с традициите около великденския цикъл чрез експозицията "Хубав Великден, йощ по-хубав Гергьовден". Изложбата дебютира още през..