ПЧМГ и ЧНУ "Питагор" заедно със съмишленици от СУ „Свети Климент Охридски“ и българската фирма вносител на системите за съхраняване и пренасяна на храна са обединили усилия в проекта „Хранене с баланс – здраве в аванс“. Идеята е да се запознаят децата с концепцията „Балансирано хранене” и да въведат основни понятия и думи от речника на здравословното хранене.
Целта е намаляване консумацията на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар, хранене съобразно нуждата от калории, придобиване знания у децата за здравословен хранителен режим, както и изграждане на компетенции за основните хранителни групи и важните хранителни елементи за организма.
Според авторите на проекта, учениците ще могат сами да структурират добър и здравословен обяд и ще бъдат наясно с основните заболявания, причинени от индустриалните храни. Разбиране на етикетите и какво стои зад информацията в тях е също важна част от работата на учители, ученици и родители.
„Оказва се, че има пряка зависимост между правилното хранене и добрите оценки в училище“, твърди дългогодишният преподавател в ПЧМГ Татяна Димитрова.
„Любопитно е, че темите, които вълнуват децата и родителите, относно здравословното хранене са различни“, пояснява родителят Ваня Желязкова.
Чуйте подробности за проекта от разговора в студиото на Мариана Гомилева с едни от авторите на проекта – Татяна Димитрова и Ваня Желязкова.
Днес в повечето райони ще е предимно слънчево, но на места в котловините и в равнините ще се задържи мъгливо. След обяд временно видимостта ще се подобрява, но от югозапад облачността, средна и висока, ще се увеличава. Почти тихо време. Максималните температури ще бъдат между 6° и 11°, значително по-ниски в районите с трайна мъгла, в София - около..
С нас е поетесата, радио и телевизионен журналист Виктория Катранова: "Аз съм невероятен оптимист. Първите ми журналистически изяви бяха като студент, сътрудник в БНР - детските и младежки предавания, после Предаване за столицата. Срещнах се с доста интересни хора, от които научих много неща. Когато минавам покрай БНР сърцето ми бие по-бързо. Освен..
Златна Костова е журналист, когото повечето познават като преводач - достатъчно е да кажете "дубрютру", за да се разбере словотворчеството ѝ, в случая в култовия сериал на ВВС "Ало, ало": "Както винаги предизвикателствата пред журналиста и преводача стават все по-големи заради навлизането на ИИ. Но преводачите на художествени произведения не са..
Ралица Мавродиева ни обяснява каква болест е цьолиакията: "Част съм от Асоциацията цьолиакия и майка на дете с цьолиакия. Това е автоимунно заболяване за цял живот, това е реакция към протеина на глутена. При прием на глутен се засяга лигавицата на тънкото черво. Тялото не се храни. Симптомите често се бъркат с други заболявания. Изследванията са..
Народната певица Руслана Аспарухова от „Мистерията на българските гласове“ ни разказва за очакванията ѝ за годината, които идва и за нещата, през които е преминала: "На всекиму да се случват все хубави неща. Много непринудено и по-детски чисто се присъединих към репетициите, на които ни покани един диригент в малките класове. И до ден-днешен обичам..
На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Запис от разговор с инж. Симов ни предостави друг емблематичен..
Велизар Пеев и шоколадената фабрика са в центъра на нашия интерес днес: На 7.11.1901, Велизар Пеев отваря врати първата шоколадова фабрика в България. Какаовите зърна се внасят от Латинска Америка. Първият уред за разбъркване на шоколадовата смес му се изпраща от самия Линдт. На шоколада не пише, че е произведен в България. Защо, както и к акви са..