Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новият ден" на 25 декември 2014г. с Димитрина Дончева

Честито Рождество Христово!

Таз година плодовита – догодина триж по толкоз!

Таз година родовита – догодина триж по толкоз!

Таз година жито море – догодина триж по толкоз!

Речете дружина:„Да бъде!”.

ДА БЪДЕ!

Светъл да е денят Ви, светло да е в душите Ви, да има много здраве, обич и топлина. Днешният празник наричан още Коледа, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят. Днес честваме рождението на Сина Божий Иисус Христос.

В духа на празника е и предаването „Новият ден” в ефира на Радио Варна. Тази сутрин ще си припомним българската Коледна традиция за коледуването и за трапезата.

На Коледа  по стар български обичай първите гости в дома ни са коледарите.В 6.40 часа посрещаме малките коледари от ОДЗ 11 „Детски свят” във Варна / на снимката - в студиото на Радио Варна/. Коледното  наричане  на тяхната дружина ще чуваме преди новините на всеки кръгъл час  в сутрешното ни празнично предаване.

Варненският и великопреславски митрополит Йоан с рождественско послание – 7.20 часа.

В миналото ще ни върне Светлозара Колева, уредник на варненския Етнографски музей, с традициите на Коледа. Ще разберем от жители на Балчик какви гозби приготвят днес. Ще попитаме и дали остава време за готвене на Павлина Стоянова, офицер във ВМС. 7.30 часа.

Какви подаръци поискаха за Коледа четвъртокласници от варненското училище „Капитан Петко войвода”? И какъв подарък е подходящ днес за именик? – 7.40 часа.

В минутите от 8.00 до 9.00 - събеседници ще ни бъдат двама именици, които ще разкажат за себе си и за най-незабравимата си коледна случка. Християн Облаков, който всъщност е учил право, но по-силната му страст си остава  сглобяването на  части от миналото на град Варна, свързани с архитектурните постижения на града и с търсенето на информация за  старите варненски архитекти, но и не само. Един епизод от негова детска Коледа ще чуем в 8.15 часа.

Още един именик ще поздравим в „Новият ден”  - Христо Стоянов. Той е втори курс студент, учи за агроном във варненския Технически университет. Христо Стоянов е един от  варненските студенти, които бяха отличени с наградата на кмета на Варна за най-добри постижения през годината. 8.40 часа

За моряшкия дълг да спасиш човек в морето разказваме малко след 9.00 часа.  Ще чуем разказа на  капитан Красен Благоев и главен механик Калоян Туйков, от българския кораб „България”, които  тази година спасиха бедстващи моряци в Тихия океан близо до Чили.

Ще ви срещнем и с варненски ученици – доброволци от младежката доброволческа организация PTPI „Делфините”, които всяка Коледа организират Благотворителна кампания, а събраните от нея средства даряват  на хора с увреждания или заболявания от Варна. 9.40 часа

Днес разказваме и за онези майки, които възпитават децата си в любов към книгите. 10.40 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Луната не спи
подобно на слушателите от

По първи петли с Ваня Славова на 26 август

Хубава българска музика, свежи събеседници и интересни репортажи очаквайте в последния понеделник на август. Както винаги от 4 до 6 часа в понеделник сутрин гларусите от Варна пеят по-силно от петлите , за да събудим морските усещания в страната. Уверявам ви този път се гмуркаме дълбоко из Северното крайбрежие , за да почувстваме какво ли е да..

публикувано на 25.08.24 в 11:26
с.Садово, общ.Аврен

На село в Садово

Точно преди пет години гостувахме на жителите на авренското село Садово. Сега отново отидохме при тях, защото животът за всички се промени през последните пет години, включително и за тях. Днес в селото от 280 са останали 180 души – християни и мюсюлмани. Религиите не ги разделят, защото местните са избрали да живеят в мир и..

публикувано на 24.08.24 в 08:00
Chart

#774 ТОП 20 (23.08-30.08.2024)

публикувано на 23.08.24 в 19:22

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 23 август със Светлана Вълкова

"Кеят на чайките" - книга-албум със стихове на Весела Димова, вдъхновени от картини на Светла Косева „Състояния“ -изложба на Богдан Богдев и Венелина Петкова -  (източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм) "Концерти с история" – проект на ц игуларя Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска Филхармония..

публикувано на 23.08.24 в 11:58

НОВИЯТ ДЕН на 23 август с Иван Барбов

„С какво предпочитате кафето? С море, на слънце и някъде на почивка“. И трите неща могат да се съчетаят ако посрещнете изгрева на слънцето близо до морския бряг и с чаша кафе в ръка. Ако към слънцето и кафето прибавите и честотите на Радио Варна, гаратирано ще започнете новия ден заредени с настроение и усмивки. Иван Барбов, Емилия..

публикувано на 23.08.24 в 05:57

НОВИЯТ ДЕН на 22 август с Мариела Димитрова

Новата сграда автогарата във Варна беше официално открита на 1-ви юни. И ето, че вече  получихме сигнали за това, че там за пътниците условията не се различават особено много от старата сграда – недостатъчен брой седящи места отвън и вътре, вътре климатикът не се усеща. Това разказаха пътуващи в сигнал до Радио Варна. Репортаж в 8.10 часа.   И..

публикувано на 22.08.24 в 05:55

НА СВЕТЛО на 20 август с Мариела Димитрова

За началото на тази седмица беше определено да започне почистването на утаителя на „Совей Соди“, който прелива на метри от входа на пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това се случи днес и в 14.20 часа ще чуем репортаж от началото на почистването на река Провадийска, в която се събира утайката от производството на содовия завод.   В 15.20 часа..

публикувано на 20.08.24 в 13:37