Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Узунов: "Народните избраници трябва да се срещнат с депутатите от местния парламент"

Независимият общински съветник от Враца Иван Узунов предложи свикването на заседание на местния парламент, на което да присъстват шестимата депутати от VІ многомандатен район. Това предаде от Враца сътрудникът на РАДИО ВИДИН Жоро Александров. Според Узунов, подобна сесия не би могла да се случи преди началото на новия политически сезон през септември. Той обаче се надява апелът му да стигне до народните избраници още сега, когато те планират годишните си отпуски.

Защо Иван Узунов иска да събере на едно място представителите на 4-те политически партии, които влязоха в състава на 42-ото Народно събрание?

© Снимка: Жоро Александров

"Смятам, че народните избраници трябва да се срещнат с депутатите от местния парламент и заедно да изработим стратегия за излизането на Враца от тази "песимистична" ситуация, породена от царящата икономическа и политическа криза в страната ни. Те са от различни политически сили, но проблемите на Врачански окръг са едни и същи за всички...",
смята общинският съветник.

Иван Узунов се надява чрез медиите посланието му да стигне до депутатите, а през новия политически сезон те да чуят проблемите на хората, които са ги изпратили в парламента.

Видинският общински съветник от Коалиция от партии "Обединение за Видин" Цецо Иванов преди време също лансира подобна идея.

"Моето предложение беше малко по-различно. Изхождайки от сатута на видинската община, че не може сама да разреши тежките проблеми, пред които е изправена, предложих да се изработи стратегия за съдействие и помощ от централната власт. Тази стратегия, като решение на Общинския съвет, трябва да се представи на депутатите, за да може да получи реализация. В момента приетото решение на Общинския съвет е на бюрото на областния управител. Вероятно след приключване на летния сезон, ще се работи върху него. Няма нищо лошо да се състои заседание на Общинския съвет, на което да присъстват и видинските депутати", коментира Цецо Иванов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Участието на народните представители в заседание на Общинския съвет е удачна форма на пряк контрол и взаимодействие между народните представители и местната власт, но по важни теми",
заяви общинският съветник от "Атака" Емил Лилов и добави:

"Проблемите на Северозапада не са малко и те не могат да се решат от местната власт. Могат обаче със сериозната намеса на централната власт и със съдействието на европейските институции."

От "Посоките на делника" имахме желание да разговаряме по темата с част от врачанските народни представители, но тези, които потърсихме, или си бяха изключили телефона, или не отговориха на обажданията. Депутатите ще бъдат във ваканция до 4 септември.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45