Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин- от миналото до днес

Как се промени Видин от миналото до днес- това е тема в "Посоките на делника" в дните преди духовния празник на града- Димитровден. Времето променя не само хората, но и градовете около тях. С какво старите кметове на Видин остават в историята- потърсихме отговор там, където пазят зорко историята ни- държавния архив.

Сред кметовете, които оставят най-ярка следа след себе си е д-р Бърни Бончев, кмет на града от 1934 до 1938 г. По време на неговото управление градът се водоснабдява, пресушават се блатата. И до днес д-р Бърни Бончев се помни с делата си, за което свидетелства и неговият архивен фонд. Наскоро там получиха нови постъпления за делото му.

Част от архивен фонд за д-р Бърни Бончев- лекар, общественик, краевед

"Освен, че по времето на кметуването на д-р Бърни Бончев градът се водоснабдява, се взимат и редица мерки за благоустрояване на града- пресушават се блатата, изграждат се тротоари, именуват се улици. Общинският съвет приема правилници за вътрешния ред и управлението на пазара за животни и службата за борба с епизоотиите. Също и правилниците за седмичните и ежедневните тържища, и видинския ежегоден панаир. Тогава се взема решение за организиране на градски любителски театър, и превръщане на площад "Ташкюприя" в обществена градина. Одобрен е и гербът на града. В онези години е създадено Общинско стопанско предприятие "Водоснабдяване", благодарение на което се изгражда водопроводната мрежа, а водоснабдяването става факт за видинчани през декември 1938 г."- разказа за РАДИО ВИДИН Светлана Кръстева, началник на отдел "Държавен архив"- Видин.

През 1963 г. д-р Бончев дарява лично на видинския архив документите си, а впоследствие фондът се обогатява с нови постъпления. През месец септември доц. д-р Жан Гологанов- правнук, предава документи, събрани от дъщерята на Бърни Бончев- Магдалина.

© Снимка: Боби Недев

Никифор Недев- на снимката долу, вдясно

Във видинската община, кметът Никифор Недев ще остане като един от достойните градоначалници- интелектуалец, направил много за решаване на проблемите на града в трудните години след Първата световна война. Никифор Недев е бил кмет на Видин от юли 1922 г. до 7 февруари 1923 г. Съдейства на видинската земеделска катедра за създаване на опитно поле за доброкачествени семена. Негова заслуга е инсталирането на електрическо осветление по главните улици на Видин и продажбата на част от електрическата енергия на гражданите.

© Снимка: Боби Недев- личен архив

"Нещо, което малко се знае за Никифор Недев е, че неговата майка е била роднина на Иларион Макариополски. Нищо, че за малко време е бил кмет на Видин, но той остава в историята с електрификацията на града. В суровата зима, когато е кметувал е раздал на бедните жито и дърва за огрев, предоставил е общински имоти на бездомни. Бил е председател на видинското археологическо дружество, писал е статии, брошури на различна тематика, изнасял е множество сказки пред гражданството. Актуално и в днешни дни звучи наименованието на една от брошурките: "Виновно ли е училището за развалата на растящата младеж", разказа с гордост неговият правнук- Боби Недев.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45