Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключението ТИД- от Инголщат през Видин до делтата на Дунав

Снимка: Цветомир Цветанов

Днес участниците в 59-ото издание на международния гребен поход ТИД пристигат в Козлодуй. Преди това регатата, която стартира на 21 юни от Инголщат (Германия) и ще завърши на 5 септември в делтата на реката в Румъния, лагеруваха в Ново село, Видин и Лом.

ТИД или Tour International Danubien е ежегоден гребен поход по река Дунав, който преминава през почти всички крайбрежни страни по течението на реката- Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, България. В продължение на близо два месеца участниците в него преминават над 2000 км. Някои участници преминават цялото разстояние, други само отделни етапи, според желанието и възможностите им.

Началото на международната туристическа регата ТИД е поставено през 1955 година в Чехословакия, когато група ентусиасти решават да направят пътуване по Дунава- тогава с тежки дървени лодки. Групата стига по реката чак до Будапеща. Унгарците са впечатлени от инициативата и се присъединяват в това пътуване. Към тях по-късно се включват техни съмишленици от Австрия и Германия и така се учредява официално най-голямата международна гребна регата по Дунава.

За България началото е през 1964 г., когато на техническата конференция на ТИД има български представител. През следващата 1965 година, ТИД влиза на Българска територия до Видин, като спирките са само две: Ново Село и Видин, а българските участници- само четирима. През 1966 г. вече се говори за пълен български етап, като регатата стига до Русе, а през 1969 г. маршрутът е продължен до Силистра, където е и последната му официална спирка в българския участък до днес.

Срещнахме се с двама участници в тазгодишното издание на ТИД- германецът Леон, който участва за първи път и ветеранът Бончо Бончев от Варна, който тази година се включва за 34-ти път в регатата.

"По професия съм машинен инженер, но това не ми пречи вече около 34 години да присъствам на дунавската регата. Превърнахме се в едно братство по весла. Ние сме интернационално братство, тъй като тук има представители на държави от целия свят. Лишени сме от лукс по време на похода, но това не ни пречи" - сподели Бончо Бончев.

"Какво е ТИД за мен? Всъщност до миналата година дори не бях чувал за ТИД. Открих го случайно в интернет. Не ми харесваше много работата ми и исках да си почина. Тогава си купих лодка -рафт, която не е типична за участниците в ТИД. Започнах да търся някакво пътуване в Източна Европа и къде да си използвам лодката. Потърсих в Google и открих ТИД. Казах си "Това е перфектно, точно каквото търся!" Не съм сигурен точно каква е идеята на ТИД, но ми предлага именно това, което искам- да пътувам по река и да разглеждам различни страни", обясни 48-годишният германец Леон.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43