Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С кмета на Видин за чистенето, инвестициите и финансите на общината

Снимка: Радио ВИДИН

Кметът на Община Видин бе гост в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Той изрази недоволството си от почистването от сняг във Видин и подчерта, че това не означава, че не е доволен от хората, които са ангажирани със снегопочистването, а напротив- благодари на служителите.

"Не съм доволен от това, че винаги може да се желае снегопочистването и зимното поддържане да е по-добре... Не го казват това с цел да оправдая себе си или да обвинявам други. Казвам го, защото съм поел ангажимент, встъпвайки в длъжността като кмет на община Видин да давам цялостната реална информация."

За град Видин няма подписан договор за чистене на снега и зимно поддържане. Не е проведена тръжна процедура, съгласно Закона за обществените поръчки. Новото ръководство няма и технологично време за такава процедура, защото са необходими минимум 90 дни.

33 населени места извън територията на град Видин се почистват от 6 фирми.

"Вчера в 14 часа имах среща с кметовете и кметските наместници на населените места. И там имаме забележки и оплаквания. Взели сме мерки, предоставили сме им протоколи за извършената работа, за да се води строга отчетност и контрол", обясни Огнян Ценков.

Снегът във Видин се чисти с коли от звеното по "Чистота".

"Ние използваме в услугата за предоставяне на оборудване и техника за сметосъбиране и сметоизвозване 3 камиона, които са бордови, на които са монтирани дъски за почистване от сняг и пясъкоразпръсквачки."

С тези автомобили обаче не може да се работи при по- ниски температури, защото сместа от промишлена сол и пясък замръзва. По указание на КАТ през нощта улиците в град Видин са опесъчавани. Кметът е дал указания днес да се почисти улица "Пазарска" и да се отпушат шахтите, за да може да поемат водата от топящия се сняг.

"Действително само с помощ от държавния бюджет, с производства, които са в рамките на ниско платения труд, ние не можем да реализираме желаната промяна във Видин. Затова е необходимо да разкрием качествени и устойчиви работни места за дълъг период от време, които осигуряват възможност за изграждане на кариера", обясни още кметът на Видин.

Три са инвестиционните предложения към момента в общината. Едното не отговаря на необходимите изисквания. Другото е на фирма "Тера Бонония", която обработва лозя в землищата на селата Гомотарци и Кошава за разкриване на 60 работни места. Предстои и среща с потенциален инвеститор за изграждане на завод за производство на вестникарска хартия. С откриването на това производство ще могат да се задоволят нуждите на около 70-80% от вестникарска хартия в страната.

"Трябва да разработим стратегия за намаляване на вредните емисии и запрашеността. Не сме предприели нищо в момента, за краткото време нямах възможност да се запозная с нея, но в най- скоро време ще трябва да предприемем действия", така градоначалникът отговори на слушателски въпрос какво може да предприеме общината за намаляване на запрашеността на въздуха във Видин.

Ремонти на уличната мрежа в града и населените места в общината са заложени в проектобюджета за 2016 година, който ще бъде внесен на предстоящата сесия на Общинския съвет. Заложени са реално прогнозируеми стойности на приходната част около 11 милиона. Другата част, която е субсидия от държавния бюджет, е около 22 милиона. В капиталовите разходи са заложени от местните приходи над 300 000 лева за ремонт на улици. В изравнителната субсидия за капиталови разходи има още над 900 000 лева. Освен това, бюджетът се актуализира във второто 6-месечие на годината.

Какво каза Огнян Ценков за финансовото състояние на Общината, ще има ли Видин университет, кой е приемният ден на кмета и по какви въпроси го търсят видинчани, може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45