Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца се учат на любов към книгите

Снимка: Радио ВИДИН

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април. Чества се от 1967 година. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 - 1875).От днес започва и 13-ият "Маратон на четенето", който ще продължи до 23 април. По традиция националната инициатива се организира от Българска библиотечно- информационна асоциация в партньорство с асоциация "Българска книга" и тяхната инициатива "Походът на книгите".

Четат ли децата- кои книги и автори са им любими?

"Любимата ми книга е "Хари Потър", доста голяма беше. Миналото лято я прочетох... Не чета толкова детски книжки, колкото исторически.... Моята любима книга е "Тримата мускетари", защото има доста интересни приключения. В момента чета "Винету"... Аз не чета детски книги, не съм им голям почитател. Не обичам детските книги, тъй като са еднообразни. Разказва се винаги за приятелството, а аз си падам по фентъзито... Моята любима детска приказка е "Който не работи, не трябва да яде"... Много обичам да чета, особено през лятото. Обичам да чета и детски книги. Любимата ми приказка е "Тримата братя"... Нямам детска любима книга, аз по принцип обичам да чета приказки...", казаха видински деца пред Венцислав Величков.

Как детето да заобича книгите? Като библиотечните специалисти организират различни инициативи и то поднесени по подходящ начин пред децата:

"Опитваме се да хванем емоцията на децата, техните настроения, да разберем какво те обичат и по този начин да им поднесем книгата", каза директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин Десислава Иванова.

СнимкаМаратонът на четенето стартира и във Видин от днес с децата от детска градина "Русалка".

"Ежегодно библиотеката организира кампания "Време за приказка", която е ориентирана към най- малките- детските градини и учениците от начален курс. Правим го с младежи доброволци и тук трябва да изкажа огромна благодарност към тези деца, които всяка година се присъединяват към нас и ни помагат. Нашата идея е да достигнем до всички тези деца, на място организираме по един малък маратон на четенето, а детските градини гостуват в библиотеката с подготвени приказни драматизации. Говорим си за книгите, говорим си за четенето", обясни Десислава Иванова.

За 13-а поредна година Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца се включва в Националната кампания "Маратон на четенето". Много наситена на събития програма са приготвили врачанските библиотекари, за деца от различни възрастови групи. Стартът е днес, от детския отдел, на който гостува детската авторка Мария Мартин - създател на приказната поредица "Градът на скейтбордовете".

"Тази година акцент в програмата ни е образователна игра "Научи за Ботев", която е разработена от библиотечните специалисти. Основната ѝ цел е да насочи вниманието на учениците към любопитни и малко известни факти, свързани с Христо Ботев," каза Милена Николова-експерт "Връзки с обществеността" в библиотеката.

Вниманието на най- малките читатели библиотекарите привличат с разнообразни инициативи през цялата година. Като "Лято в библиотеката", която последните две години преминава и в "Есен в библиотеката".

СнимкаВ Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана също са подготвили интересни и разнообразни инициативи, с които ще отбележат Деня на детската книга и Международния ден на книгата на 23 април. От днес до 5 април библиотекарите ще гостуват в детските градини, с инициативата "Разкажи ми приказка", в която в неформален приказен вариант учат децата как да се отнасят с книгите, какво представляват библиотеката, каква е разликата между библиотека и книжарница, както и цялата информация, която е необходима на децата, за да станат бъдещи читатели.

"В седмицата от 10 до 13 април работим с първокласниците с подобен вариант на "Разкажи ми приказка". Тази програма е насочена към първокласниците, за да покаже условията в нашата библиотека. Този първи досег с тази институция да бъде един много приятен, забавен, игрови процес. Самите деца да научат, че играта може да бъде свързана и с книгата, и възможностите на библиотеката за тяхното бъдещо развитие като читатели", заяви Мирела Младенова- завеждащ "Детски отдел" в регионалната библиотека. Библиотечният специалист посочи също, че работят много активно и добре с учителите и директорите на училищата и детските градини в града, което им помага да вършат своята работа с лекота.

Проявите, които организират библиотекарите са с цел да накарат децата да обичат книгата, да усетят неограничените възможности на тези четива, да развиват своите фантазия и въображение, да обогатяват своите знания.

Какви прояви предстоят през месец април в трите библиотеки по повод Деня на детската книга и "Маратона на четенето" може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00