Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В дивия пейзаж на село Струиндол

7
Снимка: Радио Видин
Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота във Вещица, а днес разказваме за съседното село Струиндол.

При посещението ни там ни посрещнаха две радостни кучета, единствените живи същества наоколо, ако изключим птиците и насекомите. Изпроводиха ни от входната табела, изписана с блажна боя и закачена на два стълба, до първите селски къщи. Те се оказаха необитаеми. В малка, позанемарена и с опадала мазилка къща срещнахме единствения човек в селото, когото открихме по обяд. Възрастна, отрудена жена переше на чешмата на двора. Зарадвана от вниманието Снежана Николова ни прие в дома си, за да ни разкаже за нелекия селски живот.  

Снимка"Магазини няма и в съседното село надолу, автобусът идва понеделник, сряда и петък. Мъчим се и за лекарско обслужване, белоградчишката болница е пред закриване, нямат лекари. Когато се наложи на доктор ходим или в Лом, Монтана или във Видин. Работим градините да произведем нещо, и тук се мъчим, нямаме с какво да изорем, магаренце няма.."
, оплака се жената.

Бисерка Ангелова е кметски наместник на двете села Вещица и Струиндол. Разказва, че хората са бедни в този район. Около 40 са постоянните жители на Вещица, в Струиндол имат 5 обитаеми къщи и десетина души. През пролетта селата малко се оживяват, когато пенсионери от града пристигат, за да обработват градините си. Повечето къщи обаче, остават затворени през всички сезони, бурените полека превземат сгради и градини.

Снимка"Социалният патронаж от Белоградчик кара хляб и храна на нуждаещите се. Хората слизат на спирката да си чакат продуктите. В пет къщи десет души са общо в селото. Зимата е по-трудно с достъпа до там, снегорините само до спирката чистят и е мъка. Ако някой мине с трактор да утъпка коловози поне, тогава става проходимо", описа пейзажът Бисерка Ангелова.

"Връщаме се всяко лято, дом е тук"- това казват хората от Струиндол, които живеят в градовете, далеч оттук. Идват всеки сезон, за да прекопаят градинката и да се насладят на невероятната панорама и чист въздух в летните месеци. Животът тук тече бавно, и именно това е, което търсят градските хора- спокойствието. Спомнят си с носталгия за времето, когато селото било многолюдно:

"Бях дете, когато направиха стопанството. Нямаше комбайни тогава, водеха ни с тях, жънеха на ръка. Бяха песни, викане, много народ имаше. Мина време, хората измряха, избягаха, опустя селото..."

Животът е труден на село, казва нашата събеседничка Снежана Николова, с която си говорихме на двора на къщата й в Струиндол. Тежка е всекидневната борба за оцеляване и на децата й, които не са при нея. Живее единствено с единия от синовете си, като си помагат взаимно, за да вържат двата края. Месечната сметка за ток от 20 лева за някои може да изглежда смешно ниска, но за хората с ограничени доходи е много. На ток не готвят, хладилникът изгорял още миналата година, но за нов пари нямат. Затова карат и без него, както едно време - храната в мазето.

Разказът ни за Струиндол продължава за битието на трудовите хора там. Заети от сутрин до вечер с градините си, времето се разделя и за домакинстване. Най-лошото е, че вече за нищо не мечтаят, само децата да са добре, каза на финала Снежана Николова.

Още за живота в Струиндол може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45