Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се справят ли здравните работници с кризата?

Снимка: Радио ВИДИН

Недостигът на медицински кадри в условията на обявеното извънредно положение, заради пандемията от коронавируса, продължава да бъде сериозен проблем в много лечебни заведения на територията на Северозападна България. Лекарите са на първа линия и се срещат очи в очи с болестта. Вече сме и свидетели на това как броят на заразените с КОВИД-19 медици непрекъснато се увеличава. Как ще се справим, обаче в тежката ситуация без наличието на медицински персонал и ще помогне ли преквалифицирането на лекари в отделения, където се борят с епидемията? Видинската болница продължава да търси да назначи лекари, медицински сестри и санитари в структурата за наблюдение и лечение на пациенти с доказан КОВИД-19 в неусложнено положение. По молба на д-р Ивета Найденова, прокурист на Видинската болница, в началото на месец май общината ще командирова 4 медицински служители от здравните кабинети на детски градини и училища, в помощ на работата на центъра за спешна медицинска помощ:

"Болницата няма да спира работа. ще се направят трансформации, за да продължим да работим. Засега има доброволци, желаещи да работят като санитари."- поясни д-р Найденова.

В многопрофилната болница в Монтана е направена пълна организация за лечение на пациенти със съмнения или потвърдени с корона вирусна инфекция, заяви изпълнителният директор на областната болница д-р Тони Тодоров. Има обособен кабинет, оборудван с рентгенов апарат и възможност за лабораторни изследвания, през който преминават пациенти преди да бъдат настанени евентуално след това за лечение в някое от болничните отделения. Обособен е сектор към инфекциозно отделение с 14 легла, с изградена кислородна инсталация и отделни боксове за лечение на пациенти с КОВИД-19. При необходимост може да се ползва и останалия капацитет на инфекциозно отделение от още 22 легла, както и легла в други отделения, определени със заповед на министъра на здравеопазването. На територията на отделението по урология, което е с временно преустановена дейност, са изградени 4 реанимационни поста, напълно оборудвани с реанимационни легла, респиратори, перфузори и всичко необходимо за лечението на тежко болни пациенти, нуждаещи се от белодробна вентилация. Предвидена е възможност за още  два такива поста, ако се наложи. Болницата има резерви и възможности, които бързо биха могли да бъдат включени при усложнена ситуация в страната вследствие на пандемията, увери управителят д-р Тодоров. Той съобщи, че допълнително още 6-ма са заявили желание да работят като санитари при необходимост, по обява отпреди седмица. Отзовали са се и двама доброволци- студент  по медицина и психолог.

В условията на пандемия, болницата в Белоградчик спря прима на пациенти, в началото на този месец, защото няма достатъчно лекари, които да работят. Няколко специалисти подадоха молби за напускане, след  като стана ясно, че в лечебното заведение ще се приемат и болни с коронавирус. Официално поводът да напуснат са неизплатени възнаграждения. Проведена бе и среща на кмета на Община Белоградчик Борис Николов със здравния министър. В крайна сметка днес болничното заведение продължава работата си без да приема случаи на коронавирус, но липсата на специалисти е остра, подчерта прокуристът Лилия Трифонова.

"Имаме нужда от всякакви медици, абсолютно това мога да ви кажа, защото при нас средната възраст на персонала е просто на пенсионна възраст."- каза Лилия Трифонова.

В сегашните условия сякаш липсата на млади специалисти се усеща още по осезаемо в лечебните заведения. Българският Северозапад през годините е доказвал, че от този край са родом едни от най- добрите специалисти в различни медицински области. Потърсихме студенти по медицина, които след време ще трябва да изпълняват хипократовата клетва на работните си места. Борислава Чотрева от Видин е студент втори курс в Медицинския университет в Плевен. Според нея като цяло има интерес към професията и всяка година кандидатстват все повече и повече хора. Красимир Илиев от Лом в момента е студент трети курс по медицина и вече се е избрал каква ще е бъдещата му медицинска специалност- съдова хирургия. Според него подходът на страната ни към световната пандемия е правилен и здравната ни система ще успее да се справи със ситуацията.

"За един млад лекар е много важно, освен заплащането той да има и поле за развитие и за изява. В малкия град хората са по- малко и съответно патологията е по- малко. Аз след време, когато завърша бих искал да виждам всякаква патология и то по много, за да мога да натрупам опит, който да ме направи най- добър в професията ми."- коментира Красимир Илиев.

Още един млад човек от Видин е избрал лекарската професия и в момента е студент по медицина- четвърти курс в плевенския университет. Цветан Борисов каза, че в момента реализира своята детска мечта. Мартин Поломски е от небеизвестно лекарско семейство в крайдунавския град и днес той вече е студент, втори курс в Медицинския университет в столицата. Той следи ситуацията във видинската болница и коментира помощта на лекари от други отделения при борбата с КОВИД-19.

"Смятам, че това малко или много е призванието на всеки един човек, избрал да стане лекар. Това е нещо изключително ценно в лекарското съсловие. За съжаление тенденцията, която в момента се наблюдава не само във видинската болница е тенденция за недостиг на лекари."- коментира Мартин Поломски.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35