Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Търнак работят с родители и ученици за оставане на децата в училище

3
Снимка: Светла Върбанова

В Основно училище "Георги Стойков Раковски" в село Търнак, община Бяла Слатина работят с родители и ученици за обхващане на децата в системата на образованието. На 20 август приключват дейностите, изпълнявани с финансовата  подкрепа на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Целта е привличане и задържане на децата в училище и намаляване на броя на необхванатите и застрашени от отпадане ученици чрез организиране на алтернативни форми на взаимодействие с родителската общност, обясни  директорът Яница Бочева:

"В дейностите бяха обхванати  84 родители, 12 учители, 105 ученици и 4 доброволци. Партньор по проекта е сдружение „У.Т.Р.Е-уважение, толерантност, разбирателство, единство”. В рамките на проекта бяха създадени две групи "Успешен родител-успешно дете". Работата в групите е  насочена към повишаване на доверието на родителите към образователните институции. Създадени бяха и клуб "Гражданско образование", в който бяха включени родители и ученици от прогимназиалния етап и клуб "Толерантност"- за родители и ученици.

За изпълнението на дейностите са помагали и самите родители. Към училището е изграден и "Екип за партньорство", казва Светла Върбанова, координатор на дейностите. В него са участвали четирима родители, кметът на населеното място Йото Марков, директорът на училището Яница Бочева, както и предишният директор Людмил Николов.

"Всички тези дейности доведоха до създаване на един траен  модел на сътрудничество между всички заинтересовани страни- училище, родители, партньори, местна власт"- каза Светла Върбанова.

Няма деца, които да са напуснали училище през миналата година, а през настоящата всички, които са завършили седми клас, продължават образованието си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Враца казва: "Buongiorno!"

"Buongiorno, Враца!" - казваме на всички, които са предвидили в рамките на утрешния ден да се потопят в италианската култура под Околчица. Интересни занимания, любопитни срещи, освежаващи напитки и разбира се автентични вкусове от традиционната за Италия кухня - това са само част от нещата, до които може да се докоснете по време на близо..

публикувано на 23.08.24 в 09:30

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер

Мартин Малчев е млад човек от Видин , на 30 години, който, освен че работи в Клиниката по интензивно лечение в болница "Пирогов", е и част от екипа на медицинските хеликоптери за спешна помощ в базата в София. Той завършва средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" в крайдунавския град, след това продължава да учи в Медицинския..

публикувано на 22.08.24 в 13:52

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

Разговор за любовта с Цветелина Цветкова

Авторката на "Лейди Гергана"   Цветелина Цветкова  е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм" , където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. В сички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ  "Зелената..

публикувано на 22.08.24 в 11:25